Село с над 100 паметника на културата е на път да изчезне

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Малцина знаят, че на 20 километра югоизточно от Ловеч и само на 3 км от главния път София – Варна се намира село, архитектурен резерват, с над сто паметника на културата от началото и средата на 19-ти век.

Липсата на средства и на поминък принуждават стотиците семейства, които живеят в село Стефаново, да го напуснат и да търсят възможности другаде. Ако в миналото населението на село Стефаново е достигало над хиляда души, то днес с постоянен адрес са едва 30, разказа за БТА кметският наместник Йолина Петрова.

Тя обясни, че до 1949 г. селото се е казвало Вратца, а след това е преименувано на Стефаново. Според легендите името произлиза от крепостта „Вратница“, днес наречена „Калето“ – древно Тракийско селище в превод „крепостта край изворите“. Тъй като в Стефаново са живеели много хора, а то е нямало накъде да се разраства, тогавашната управа е решила да го преместят по-надолу, близо до пътя, свързващ Троянския регион с Ловеч. Част от хората отиват в новото село. Някои си запазват къщите, а други ги продават.

През 1848 г. е създадено едно от първите български училища в Ловешко

Тук през 1848 г. е създадено едно от първите български училища в Ловешко, една от първите кооперации, имало е и две читалища. Сега училището е затворено и необитаемо, няма нито едно работещо предприятие, няма и читалище. Селото разполага с два магазина в двата му края със стоки от първа необходимост, разказа Петрова.

Основен поминък на местните жители в миналото е било животновъдството. Със земеделие малко са се занимавали, тъй като земята е неплодородна. Днес само един човек отглежда по-голям брой овце и крави.

Стефаново не може да се похвали с голям брой посетители и туристи

Въпреки че с разпореждане на Министерски съвет на 27 октомври 1982 г. Старо Стефаново е обявено за архитектурен резерват, селото не може да се похвали с голям брой посетители и туристи. Причините, според Петрова, са изостаналата инфраструктура, липсата на канализация, недостигът на вода, което налага и воден режим. Улиците са в лошо състояние, голяма част от самородния калдаръм вече е покрит с трева. Дори по асфалтираните улици трудно се придвижват коли. Липсата на тротоари усложнява движението на пешеходци. В Стефаново няма и млади хора, средната възраст е над 65 години.

Местните планират създаването на екопътека до водопад

Реставрация на училището и създаването на екопътека до 13-метров водопад са основните цели пред местните в близко бъдеще. По този начин, освен че ще привлекат повече туристи, и селото ще стане приятна среда за живеене и отдих, съобщи кметският наместник.

Най-големият проблем е, че къщите, част от архитектурния резерват, се рушат. В тях не се влагат никакви средства, някои от собствениците са ги изоставили, а други нямат възможност да ги ремонтират. Все пак не са малко къщите, които са в добро състояние. Въпреки това местните вярват, че селото ще придобие славата на интересна и атрактивна туристическа дестинация.

Край селото са снимани и много художествени филми

Освен къщите от 19-ти век, интерес представлява църквата „Рождество Пресвета Богородица“, строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, ученик на Кольо Фичето. Тя е обявена за паметник на културата и е на повече от 130 години. Иконите в нея са рисувани от Руселим Дичов от Дебърската художествена школа.

Други забележителности са 1300-годишно дърво цер, селската чешма, строена през 1830 и Поповото мостче. В околностите на селото има няколко тракийски могили. Стефаново е било снимачна площадка на сериала по романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци“. Общо на това място са заснети 11 художествени филма, заяви още кметският наместник.