Отчитат бум в поръчките на храна за дома и офиса у нас

3
Добави коментар
Malv
Malv

За 8-те месеца на 2015 г. поръчките на храна за дома и офиса са се увеличили 3 пъти, а потребителите на услугата са станали 6 пъти повече. Има и тенденция за ръст на онлайн на поръчките, които за същия период е над 400%. Това отчита лидерът на българския пазар в този бранш – BG Menu. Компанията организира доставки на храна от над 550 ресторанта в България.

Сериозният потенциал за ръст на пазара на доставки на храна за дома и офиса е пряко свързан с промените в начина на живот и потребителските нагласи в големите градове, посочват от фирмата. Тази услуга предлага удобна и спестяваща време алтернатива на работещите и все по-заети хора. Освен това със специалните оферти на едно място те могат да се възползват и от все по-изгодни цени.

От BG Menu очакват именно развитието на онлайн услугата да бъде основен двигател и за развитието на този пазар у нас. В момента 75% от всички поръчки, направени през платформата, са през Интернет, а не по телефона.

„Все по-голяма част от потребителите „живеят” в Мрежата и ние сме длъжни да им предложим иновативни, удобни и пестящи време решения. Сайтът ни е подходящ за всякакви устройства, мобилното ни приложение отговаря на световните стандарти, а сега за първи път в България даваме възможност на хората да проследят поръчката си на храна в реално време.”, обясни Владимир Давчев, основател на BG Menu.

Проследяването на статуса на доставката в реално време онлайн е все по-важно за потребителите и е тенденция, която се налага много бързо през последната година на пазарите в САЩ и Европа.

Първото софтуерно решение у нас е разработено от екипа на BG Menu и се свързва с тракинг система на доставчиците. Потребителите получават информация по лесен начин за четирите основни фази: поръчката е получена от ресторанта, храната се приготвя, поръчката пътува към теб, поръчката ти е пред вратата. Третата фаза се визуализира онлайн на карта, като движението на доставчика се вижда във всеки един момент.

В момента проследяването е възможно за поръчки от над 60% от ресторантите в портфолиото на BG Menu за клиенти от София и Варна, като се планиране въвеждане и в цялата страна.

Анализът на BG Menu показва, че развитието на онлайн пазара ще е ключов фактор за успеха на самите ресторанти. Според последните проучвания обаче едва 1% от ресторантите ни предлагат на клиентите си възможност за поръчка през Интернет. Затова платформите за поръчка на храна като BG Menu се оказват ключов партньор, който предлага възможност на заведенията да бъдат в крак с тенденциите на пазар, без да има нужда да инвестират в разработка и поддържане на онлайн решения, подчертават от компанията.

От 2015 г. BG Menu е част от семейството на глобалния лидер в онлайн поръчките на храна Delivery Hero group и използва доказаното му ноу-хау. Компанията оперира на 34 пазара и разполага с най-голямата мрежа от над 100 000 ресторанта от цял свят. Месечно на глобално ниво обслужва над 10 млн. поръчки на храна.