Пет пестеливи навика на най-богатите хора в света

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Само защото някой е натрупал солидна банкова сметка, това не означава, че харчи като за последно. Проучвания и най-различни случки с богати хора сочат, че богаташите, в това число и най-богатите, са изненадващо пестеливи.

Това не означава, че са скъперници. В крайна сметка има разлика между това да си пестелив и да си скъперник. Да си пестелив означава да разполагаш мъдро със средствата си, да намираш най-добрата стойност и да правиш солидни инвестиции.

Това са все неща, които са увеличавали банковите сметки на най-богатите хора в света. Те са толкова богати, защото осъзнават истинската стойност на парите, пише Entrepreneur.

Вижте някои навици на богатите по отношение на пестеливостта, които можете да използвате, за да увеличите собствената си банкова сметка.

1. Те използват купони.

Изненадващо, американските домакинства със средни доходи в размер на 100 000 долара или повече използват повече купони от тези с доходи под 35 000 долара. Знаменитости като Кари Ъндърууд, Лейди Гага, Кристен Бел и Хилъри Суонк са само част от примерите за богати хора, които са почитатели на купоните.

Като цяло цели “71% от заможните хора в САЩ използват хартиени купони всеки месец, докато 54% използват онлайн купони ежемесечно.”

Вижте още: Милионерът, който живееше с по-малко от 500 долара на месец

2. Те харчат по-малко, отколкото изкарват.

Супербогатите са известни и с това, че харчат доста по-малко, отколкото изкарват, което включва дори това да се подстригват сами. Един от примерите за това е, че не гледат на автомобила като на символ на статута им в обществото. Вместо това те осъзнават, че колата има една-единствена цел – да ни придвижи от точка А до точка Б.

Основателят на Wal-Mart Сам Уолтън е карал пикап Ford F150 от 1979 г. Синът на Уолтън – Джим, е шофирал стар Dodge Dakota, въпреки че състоянието му се е оценявало на над 16 млрд. долара.

Основателят на Facebook Марк Закърбърг притежава скромна Honda Acura TSX за 30 000 долара. Шестдесет и първият най-богат човек в света Азим Премджи кара Toyota Corolla, а Уорън Бъфет наскоро продаде своя Cadillac от 2006 г., който бе най-обикновена кола.

Много от най-богатите хора живеят в скромни жилища. Уорън Бъфет все още живее в къщата, която купува за 31 500 долара в Омаха, Небраска, през 1958 г. Марк Закърбърг, Тим Кук и Кристи Уолрън също живеят в скромни домове за тяхното финансово състояние.

Основателят на Ikea Ингвар Кампрад, основателят на Hobby Lobby Дейвид Грийн и бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър летят с пътнически самолети и дори в икономична класа. Бил Гейтс бе известен с това, че години наред летеше с пътнически самолети.

Накрая, богатите не харчат пари само за луксозни дрехи. Джон Кодуел, който влиза в бизнеса с мобилни телефони през 1987 г. и в момента разполага с 2.6 млрд. долара, казва: „Няма нужда от луксозни костюми, шити по поръчка” и „Нямам нужда да харча пари, за да подобрявам собственото си мнение за себе си.“

Всъщност 74% от супербогатите пазаруват в Wal-Mart.

3. Te се занимават с благотворителност.

Един от по-интересните общи навици на богатите е тяхното желание да даряват голяма част от богатството си за благотворителност. Основателят на Zappos’ Тони Шей е инвестирал 350 млн. долара лични пари за подобряването на състоянието на централната част на Лас Вегас.

Съоснователят на Duty Free Shops Чък Фийни е дарил над 4 млрд. долара на деца в неравностойно положение и на инициативи за подобряване на общественото здраве. Други богати хора, сред които Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джордж Сорос, Марк Закърбърг и Майкъл Блумбърг, също са дарявали големи суми от богатството си.

Вижте още: 10 богати шефове на технологични компании, които живеят пестеливо

4. Те ценят качеството пред количеството.

Богатите хора не са скъперници и определено обичат да се забавляват, но влагат повече мисъл в покупките си. Петролният милиардер Т. Буун Пикънс казва: “Не се стискам за нищо, но не съм по пазаруването. Ако искам нещо, го разглеждам, вземам решение, но обикновено това е най-добрият продукт на пазара. Имам чифт обувки, които все още нося, а са купувани през 1957 г.”

5. Те не носят пачки с пари.

Проучване сочи, че “86% от хората, които харчат пари за луксозни неща, като скъпи коли, бижута и електроника, не са милионери, но искат да приличат на такива, затова си купуват неща на луксозни марки.”

Приемете съвета на Т. Буун Пикънс и носете само толкова пари, колкото са ви нужни за това, което възнамерявате да си закупите. Според Брад Клонц, преподавател по финансово планиране в Канзаския университет, богатите често „внимават с парите.”

Те избягват да трупат кредитни задължения и са “по-загрижени за това да имат достатъчно пари и да ги управляват добре.“