Божие наказание за Саудитска Арабия?

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Ужасната трагедия в Мека поставя под въпрос не само претенциите на саудитското кралско семейство, че е богоизбраният „пазител на светите места“, но и хегемониалните амбиции на Саудитска Арабия, коментира Райнер Херман.

Трагедията в Мека е тежък удар за новия саудитски крал Салман. Защото се случи по време на първия Хадж под негово управление. Нека си припомним, че кралската фамилия в Саудитска Арабия легитимира властта си именно чрез отговорността, която носи за Мека и Медина – двата свещени града за мюсюлманите. Затова и официалната титла на саудитските крале гласи: „Пазител на светите места”.

Още от времето, когато през 1924 окупира светите места, династията Ал Сауд придава огромно значение на безпрепятственото протичане на поклонението Хадж. Броят на богомолците-пилигрими от година на година непрекъснато нараства, а кралското семейство изобщо не жали пари и усилия, за да подсигури Хаджа. В предишните столетия на Хадж годишно тръгваха само няколко десетки хиляди, днес обаче пилигримите са 3 милиона. Тази огромна маса хора после се завръща по домовете си, а идеята е да разкаже, че саудитските крале полагат забележителни грижи за изпълнението на дълга си.

Сегашната трагедия повдига въпроса дали саудитците изобщо насмогват да носят отговорност за Мека и Медина. А крал Салман, който е на трона едва от януари тази година, сега плаща за пропуските на своите предшественици. Защото през последните години инфраструктурата по продължение на маршрута на богомолците наистина беше масивно разширена и модернизирана, в същото време обаче Мека се превърна в гигантски комерсиален проект, а цените на недвижимите имоти там вече се мерят с тези в най-скъпите градове по света. И все повече мюсюлмани се оплакват, че така се накърнява същинското религиозно съзерцание.

Всичко това налива вода в мелницата на критиците и враговете на Саудитска Арабия. Така например „Ислямска държава” вече оспорва претенциите на саудитското кралско семейство, че е богоизбраният „пазител на светите места”. Мнозина други също ще интерпретират нещастието като „божие наказание” за саудитската политика. Да припомним, че крал Салман започна война в Йемен, от която страда цивилното население там, тъкмо с целта да наложи Саудитска Арабия като безспорен лидер в арабския свят. Също Иран положително ще оцени катастрофата като доказателство за това, че Саудитска Арабия не се справя с поетата религиозна отговорност.

Когато на Запад се случи подобно нещастие, обикновено политиците подават оставка. В Саудитска Арабия трагедията няма да доведе дори до най-обикновено смирение. Но със сигурност ще поотслаби хегемониалните претенции на Рияд.

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Източник: Дойче веле