Бизнес облекло – мисията възможна

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Етикет и протокол в бизнес облеклото

По дрехите посрещат, по ума изпращат! Тази максима има особено голямо значение при бизнес облеклото.

Бизнес облеклото е малко по-специфично, в него всеки детайл е от значение. Без значение на каква позиция работим начинът, по който се обличаме, оказва влияние върху нашия успех. Професионалният имидж ни дава по-голяма увереност, насърчава доверието на другите около нас и гарантира устойчиво развитие на бъдещите ни бизнес партньорства, ни напомнят от bulevard.bg. Ето и няколко съвета:

Цветовете в бизнес облеклото

Цветовете са едни от най-важните инструменти. Те имат подсъзнателно въздействие и е важно да се съобразяваме с тях. В бизнес среда, подбирайте дрехи в консервативни цветове: черно, сиво, бежово.

За да създадете усещания за доверие и авторитет, избирайте синьо. Жените могат да заложат на зелено, защото този цвят вдъхва самочувствие и увереност.

За да не изглеждате като заплаха за бизнес партньорите си, избягвайте агресивните нюанси, като червено, оранжево, жълто.

Обърнете внимание и на материите. Памукът е най-подходящ както за костюмите, така и за ризи и блузи. Не носете сатен, лен и прозрачни материи.

Избор на облекло

Каквото и облекло да изберете, то трябва да бъде удобно. Дискомфортът се усеща от събеседниците.

За мъжете е подходящо, панталон, риза и сако. Когато не сте на строго официална среща, може да заложите на комбинацията дънки, риза и сако.

Дамите, могат да комбинират сако с панталон, който да бъде с ръб, или пола. Дължината на полата, трябва да е до коляното, но не по-къса.

Роклите с тънки презрамки, не са приемливи в бизнес среда. Жилетките са подходящи, стига да не са в прекалено ярки цветове.

Експертите съветват да се избягват дрехи с принтове и надписи. Колкото по-изчистен е тоалетът, толкова по-стилен изглежда в служебна обстановка.

Обувки и аксесоари

Обувките и аксесоарите имат толкова голямо значение, колкото и дрехата. Забравете за маратонки и обувки на платформа. Заложете на удобни черни, кафяви или сиви мокасини.

Дамите да избират обувки на ток. И при мъжете, и при жените, обувките с остър връх се смятат за стилни и класни.

Носете качествени аксесоари, които говорят за изисканост.  Бъдете премерени в избора си на бижута.

За мъжете задължителен аксесоар е хубавият часовник.  Дамите трябва да носят бижута от благороден метал, но не повече от един пръстен, часовник, обеци и нежно колие.

Наблегнете на шаловете. Те ще разнообразят бизнес тоалета. Инвестирайте в хубава кожена папка, стилен визитник и химикал.

Грешки

Измачкани дрехи; лошо подгънати панталони, които се влачат по земята; прекалено спортно облекло; много силен грим; прозрачни материи; мръсни обувки… Това са само част от гафовете, на които се натъкваме в ежедневието.

Непрофесионалното облекло със сигурност не прави впечатление за компетентност и надеждност. Ако искате да впечатлите вашите бизнес партньори и да имате авторитетен имидж в офиса, то винаги бъдете в изряден външен вид.