Как да се справя с раздялата

1
Добави коментар
Margarita_Ognqnova
Margarita_Ognqnova

С времето мъжете и жените стават експерти в преодоляването на раздялата. По-тренираните в тази дисциплина дори успяват да превключат автоматично в режим “Много ми е добре, продължавам напред.” Ти обаче не можеш. Влачиш се вече седмици наред с апатичен поглед, мръсна коса и развлечени дрехи. Проверяваш през 5 минути дали нямаш пропуснато повикаване, причува ти се звънецът на входната врата, не можеш да спиш, а ако заспиш е още по-лошо, защото сънуваш вас двамата и на сутринта леглото ти се струва още по-голямо и студено. Освен това не можеш да намериш разумен довод, за да станеш от него. В същото време животът продължава и усещаш как всичко около теб се разпада. Започваш да се питаш “Как да се справя с раздялата” и се отчайваш, защото изобщо не ти хрумва практичен отговор.

Добрата новина е, че търсиш такъв. Това те приближава към преодоляването на раздялата. Ето какво още можеш да направиш, за да се измъкнеш по-бързо от ямата, в която си попаднал.

Опитай се да откриеш защо точно се разпада животът ти. Бъди честен със себе си. Тогава бързо ще видиш проблема. Работата ти не върви, приятелите започват да те отбягват и нищо хубаво не ти се случва, защото си се вкопчил в идеята, че си нещастен, изоставен и жертва. Най-вероятно циклиш непрекъснато върху мисълта “С какво заслужих това? Какво се случи? Нали бяхме щастливи?”. Това е причината да правиш елементарни грешки в работата си, да не забелязваш, че на приятелите ти също се случват неща, които искат да споделят и да си толкова уморен и апатичен, че да не искаш да си подадеш носа навън.
Спри да мислиш за изгубената си любов. Да, звучи по-лесно отколкото е в действителност, но е напълно постижимо. Достатъчно е да не прегръщаш мисълта за това, че си изоставен и да се къпеш в самосъжаление. Естествено е стотици пъти на ден да се сещаш за тази или онази случка, за някой сладурски навик на любимия човек. Гони тези спомени. Гони въпросът “Защо това се случва на мен?” Усетиш ли, че мозъкът ти се занимава с тях, занимай го с нещо друго. Съсредоточи се в работата си. Обади се на приятел и го покани на кафе. Приготви си вечеря, като се съсредоточиш върху някоя сложна рецепта. Пей високо любимите си песни. Чети книга или гледай филм. Намери работа на мозъка и ръцете си.
Не се изживявай като жертва. Това, че търсиш отговор на въпроса “Как да се справя с раздялата”, не значи, че не се самосъжаляваш дълбоко. Не значи, че не си обиден. Тези две чувства не ти помагат. Разкарай ги. За да се прецака една връзка, са нужни двама. И не е задължително да си се държал лошо с партньора си. Напротив. Може да си се държал толкова добре, че да си го удушил от грижи, да си го накарал да се чувства безполезен и т. н. Помни – ти не си лош, не си предаден, не си онеправдан. Раздялата никого не е подминала. Човекът просто не се е чувствал добре с теб. Това не е обидно, не значи, че не си достоен. Означава само, че не сте намерили начин да продължите връзката си. Означава също, че след време ще имаш шанс да изградиш пълноценна и вероятно по-успешна връзка с друг човек.

4. Спри да си повтаряш, че нищо няма смисъл. Ако търсиш един човек, който да придаде смисъл на живота ти, орисан си безсмислието да те преследва. Имаш работа, приятели, хоби, мечти, планове за пътувания. Всичко това не би трябвало да е свързано само с настоящия ти партньор. Колкото и прекрасна да е връзката ти, задължително трябва да си оставяш лично пространство, което да населяваш с важни за теб неща. Ако досега не си го правил, какъв по-добър момент да започнеш?

5. Прави всеки ден по нещо хубаво за себе си. Облечи се специално без никакъв повод и покани приятел на обяд/вечеря. Осъществи дълго отлагано пътуване. Скочи с бънджи, прочети всички книги, които си оставил за после, научи се да готвиш, запиши се на йога, уроци по танци, купи си нова дреха или онази ужасно скъпа и красива картина.

6. Възстанови социалния си живот. Не, излизането с приятели, на чието рамо да поплачеш не се брои. Обикновено раздялата с партньора отваря доста голяма празнота в социалния ти живот. Изобщо не се сещаш какво си правил преди това. Но все пак си правил нещо, нали? Започни да излизаш с приятели и колеги, запознай се с нови хора, ходи на кино, театър, изложби и избягвай да говориш за това колко си нещастен и изоставен. Има много по-интересни неща на тоя свят. Открий ги, говори за тях, позволи им да ти се случат.

7. Открий малките радости на това да живееш сам и им се наслаждавай. Можеш да спиш до късно, да оставиш чиниите в мивката за утре, да не делиш с никого дистанционното, да ядеш в леглото, да си бъркаш в носа, да пееш фалшиво, високо и радостно по всяко време на денонощието, да не готвиш, да не напасваш плановете си с вечерята у родителите на любимия. Можеш да се отдадеш поне за малко на всички свои тайни, вредни навици.

Обикновено две са нещата, които ти пречат да намериш отговора на въпроса “Как да се справя с раздялата”: страх и твърде голямо самолюбие.

Не губи време да се страхуваш. Все пак си живял и преди тази раздяла. И най-вероятно не ти е било зле. Запълни живота си с приятни дейности и им се радвай. Даже няма да разбереш кога са се изпарли страховете ти.

Позволи си да бъдеш щастлив. Не си мисли, че ако страдаш по-малко това обезценява любовта ти. Спри също да си биеш главата в мисълта, че ти си толкова прекрасен и грижовен, че е абсурдно да те изоставят. Даже заличи фразата “изоставиха ме” от мислите и речника си. Замени я с нещо по-приятно. Например “Отново съм свободен.”

Никой не е казал, че да се справиш с раздялата е лесно. Или че става бързо. Със сигурност обаче зависи от самия теб малко или много ще се измъчваш.