Япония посреща най-големите български съкровища

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Образци от тракийското злато по нашите земи и български гласове в две постановки на Националната опера гостуват в Страната на изгряващото слънце тази есен

След изложбата в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ бронзовата глава на Севт III гостува в САЩ*, а други от най-ценните артефакти в нея се насочват към друга далечна дестинация – Япония.

От 16 октомври до 29 май 2016 г. в столицата Токио и градовете Сендай и Нагоя е организирана голяма международна изложба под наслов „Златната легенда“, която включва общо 280 експоната от 20 музея в България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

Родното участие е с реликви от колекциите на Националния археологически институт с музей при БАН и регионалните археологически музеи в Пловдив и Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско златно съкровище, две златни диадеми от съкровището, намерено в Свещари, и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, смятани за най-старото обработено злато в Европа.

Заедно с експонати от Националния археологически музей в Атина, Ватиканските музеи, сродни институции в Рим и Флоренция, „Прадо“ в Мадрид, „Орсе“ в Париж българското злато ще бъде показано в Националния музей за западно изкуство в Токио и двата музея на изкуството в Сендай, префектура Мияги, и Нагоя, префектура Аичи.

Виж още: 10-те най-хубави музея по света

Откриването на изложбата съвпада с поредното турне на Националната опера и балет. Това е шестата обиколка на българските артисти в Страната на изгряващото слънце, а датите този път са от 5 до 22 октомври.

Първата ни оперна трупа се представя пред японската публика с оперите „Турандот“ от Пучини, откъдето е прочутата ария Nessun Dorma, и „Княз Игор“ от Бородин. Освен в столицата Токио, двете постановки на режисьора Пламен Карталов под диригентството на Григор Паликаров ще се играят в още няколко града, вкл. в Нагоя.

Виж още: Шест знаменити арии за тенори, които можете да чуете и на живо

Японските плакати за „Турандот“ (вляво) и „Княз Игор“, снимки: Japan Arts

В състава на „Турандот“ са включени известните у нас и в чужбина солисти: Йорданка Дерилова, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Светозар Рангелов, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Мирослав Андреев, Николай Петров и Кирил Стоянов.

В „Княз Игор“ участват: Станислав Трифонов, Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Хрисимир Дамянов, Александър Носиков, Светозар Рангелов, Ангел Христов, Цвета Сарамбелиева, Мирослав Андреев, Костадин Мечков, Пламен Папазиков, Ветка Петкова и Благовеста Мекки-Цветкова.

* Безценният ни артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), е сред експонатите на изложбата „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“, която гостува в музея „Пол Гети“ в Лос Анджелис от 28 юли до 1 ноември, а след това – и в Националната галерия на изкуството във Вашингтон от 13 декември до 20 март 2016 г.