Информационна кампания за рака на дебелото черво

43
Добави коментар
boreca6
boreca6

Информационна кампания за рака на дебелото черво

Най-новите тестове позволяват ранно откриване на рака без агресивни процедури, а таргетните лекарства правят лечението по-ефективно и с по-малко странични ефекти.

По случай Световния месец за борба с рака на дебелото черво, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), стартира кампанията „Виж нещата отвътре”. Инициативата се провежда за втора поредна година с основна цел да информира за нуждата от редовни профилактични прегледи за образувания, които могат да станат тумори на дебелото черво.

Тази година кампанията „Виж нещата отвътре” ще се проведе в рамките на една седмица – от 13 до 20 март пред МОЛ София. Там ще бъде изложен макет на дебело черво с диаметър 3.5 м и дължина 10 м., благодарение на който всеки може да види как се образуват тумори в червото и как те могат да бъдат лекувани.

„Ракът на дебелото черво е сред малкото познати форми на рак, които подлежат на скрининг и могат да бъдат открити в начален стадий и съответно лекувани успешно. За съжаление в България болестта се открива сравнително късно и причината за това е липсата на Национален популационен скрининг. По тази причина АПОЗ се опитва да повлияе съзнанието на обществото и да стимулира всеки гражданин да се погрижи за своето бъдеще, инициирайки по своя воля системни профилактични прегледи, избирайки здравословен и активен начин на живот за себе си и своето семейство. За втора поредна година ние ви призоваваме да видите нещата отвътре и да помислите дали си струва да чакате заболяването да ви връхлети”, каза Евгения Адърска при старта на кампанията.

„Благодарение на напредъка на медицината и технологиите вече съществува тест, откриващ генетични аномалии в клетките, намиращи се в изпражненията. По този начин се прави точна диагностика без агресивни (инвазивни) процедури”, съобщи добрата новина д-р Кръстева. „Новият тест е много чувствителен, защото открива ДНК-мутации, поради което няма фалшиви положителни резултати. Това изследване не е въведено в широка употреба, но се надяваме след няколко години да може да се практикува и в България. Другата добра новина е, че при лечението на този вид рак можем да прилагаме много нови видове лекарства от групата на таргетната терапия. Това индивидуализира лечението на всеки отделен пациент и ако туморът е в ранен стадий, можем да излекуваме напълно тези хора”, продължи тя.

бутони за социални мрежи