Научете повече за сънищата

3
Добави коментар
julietaa
julietaa

Ефектът на сънищата е много разисквана и интересна тема. Ето какво открихме ние.

1. Забравяме 90% от сънищата си

Когато минат пет минути след събуждането, сме забравили 50% от съдържанието на съня, а след 10 минути са ни останали само 10% спомени.

2. Хората без зрение също сънуват

Сънищата на хората, родени със слепота, са свързани с аромати, звуци, допир и преживени емоции.

3. В сънищата си виждаме само познати лица

Мозъкът ни не може да създава лица, докато сънуваме. Всеки образ, който видите насън, е бил забелязан от вас и във всекидневието, но вие просто не си спомняте.

4. Не всички сънуват цветно

От 1915 до 1950 г. изследванията са сочили, че мнозинството от хората сънуват черно-бели картини, но това започва да се променя през 60-те години. В момента 12% от населението на целия свят сънува безцветно. Смята се, че това се дължи на смяната на черно-белите телевизори с цветни.

5. Сънищата са символични

Когато сънуваме, виждаме нещо по-ясно от останалите обекти. Това приемаме за символ, а то всъщност не е. Най-незабележимото е символично.

6. Емоции

Тревожността е най-честата емоция, изпитвана насън. По-нормално е сънищата ви да са негативни, отколкото позитивни.

7. Тялото се парализира

Докато сънуваме, в мозъка се задейства механизъм, който парализира тялото с цел да предотврати движенията насън. Има и случаи, в които този механизъм се активира само преди да се събудим.

8. Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете обикновено сънуват други мъже. При жените съотношението е 50 на 50. В съня на един мъж 70% от образите са на други мъже и в повечето случай сънят е агресивен.

9. Животните също сънуват

Учените твърдят, че вълните в мозъка на животните напомнят за човешките. Действията и звуците, които издават животните, предполагат, че сънят е свързан с преследване на плячка.

10. Можем да получим реален оргазъм на сън

Оргазмите, които можем да получим, докато сънуваме, не са нагледни, както в будно състояние, но усещането е дори по-силно.

11. Възможно е да изживееш някой от сънищата си

38% от хората твърдят, че са изживели поне един от сънищата си, а 70% са имали дежа вю.