Какви могат да са причините за проблеми с ерекцията?

1
Добави коментар

Неспособността за поддържане на ерекцията или нейното получаване се нарича импотентност. Тя е изключително важен фактор за задържане на сексуалната възбуда, привличане и сексуално удовлетворение и у двамата партньори. Създава появата на сериозни проблеми със самочувствието на мъжа, също така и на жената, което се явява и е основен проблем за зараждането на здрава и пълноценна връзка.

До преди няколко години се смяташе, че стресът и нормалните процеси на стареене са единствените възможности за развитие на импотентност и всичките видове проблемна ерекция. В наши дни има далеч по-широк кръг и поглед над терапевтичния обзор на импотентност и проблемите с ерекцията, което довежда до появата и на други хипотези, обвързани с по-нататъшна диагностика и лекарски консултации. Уролозите смятат, че 50% от проблемите с ерекцията се дължат на физиологически нарушения.

Тъй като ерекцията е съдовообусловен процес, то не е изненадващ фактът, че най-честите причини за поява на проблемна ерекция в корелация с възрастта на мъжа може да са заболявания, нарушаващи кръвоснабдяването на пениса. Такива типични заболявания, повлияващи периферното кръвообращение в значителен мащаб, са атеросклероза и диабет. Друга вероятна причина може да е дефект в стената на венозната система на пениса, което позволява твърде бързо отичане на кръвта от половия член. Другите най-чести физиологични проблеми са смущения в хормоналното производство и предшестващи операции, довеждащи до нарушения в кръвообращението и смут в способностите за достигане на ерекция.

Съдовите процеси, довеждащи до появата на ерекция, са под неврологичния контрол на главния мозък. Страничните ефекти на някои медикаменти могат да доведат до нейната смутена дейност. Също така проблемът може да бъде провокиран от действието на някои стимуланти, успокоителни средства, диуретици, антихистамини, антихипертензивни медикаменти, рак или депресия. Други фактори за нарушения в ерекцията може да са прекомерното тютюнопушене, редовният прием на големи количества алкохол и наркотиците.

Отдавна е известен фактът, че алкохолът може да повлияе кръвообращението чрез вазодилатация в артериалните и венозни съдове. Това от своя страна играе позитивен ефект върху ерекцията, но особено често при прекомерна употреба може да предизвика последващ артериоспазъм, което да наруши доставката на кръв до половия член. Комбинираният ефект на вазодилатация във венозната система и артериоспазъм често са решаващи и нарушават категорично и дефинитвно възможността за получаване на ерекция, поради невъзможността на половия член да задържи постъпилата кръв в пещеристите си тела, както и недостатъчната доставка на кръв, поради прогресиращия артериоспазъм.

При по-младите момчета обаче, най-честата и най-вероятна причина за проблеми с ерекцията са психологични смущения. Заради влошена комуникация със сексуалния партньор или различни сексуални желания и очаквания, това може да доведе до стрес в младия организъм, което да повлияе ерекцията. Неслучайно като основен фактор за развитие на полови смущения в съвременния живот на младите момчета се смята прекомерното консумиране на еротични филми от телевизионния екран. Психологически момчето се сравнява с добре подготвения порно-актьор и се стреми към неговите способи и възможности за издържливост и размер. Това довежда до прогресивно разочарование и стрес, което повлиява основната поведенческа функция на организма, с която отговаря при контакт с представител на противоположния пол или с обект на сексуален интерес.