Нов конфликт между Русия и САЩ. Кого напада Путин – ИД или врагове на Ал-Асад?

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В сряда Русия започна масирани атаки срещу позиции на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия. Или поне така съобщиха от руското Министерство на отбраната. САЩ от своя страна изрази съмнение относно реалната цел и обектите на нападението, съобщават световните агенции. Сега предстоят спешни срещи между американските и руските армейски сили, за да се избегне сблъсък между двете армии.

Според Русия, вчера са осъществени около 20 мисии срещу ИД. Експерти от САЩ, обаче, коментираха, че е възможно ударите да са били и срещу врагове на сирийския президент Башар ал-Асад – дългогодишен съюзник на Русия. Путин, от своя страна, потвърди, че целта му е да окаже помощ на съюзника си, но и да потуши конфликта, атакувайки силите на Ислямска държава.  

Основното опасение идва от факта, че Щатите твърдят, че са информирани за ударите едва час преди изпълнението им. НАТО, от своя страна, потвърди, че Русия не е направила усилие да се координира с американските части, които също не прекратиха действията си срещу Ислямска държава в региона.

Целта на предстоящите разговори е да осигури необходимата координация между двете държави, така че да се избегнат инциденти. Включването на Русия във военните действия в региона символично превръща конфликта в Сирия от регионален в международен. Към момента на място са разположени части на най-големите военни сили в света, с изключение на Китай.