9 начина да презаредите реалността

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Приемаме реалността, такава каквато ни я поднасят.– „Шоуто на Труман”

Искате ли да бъдете по-красиви, по-умни или по-силни?

Разбира се, ако поработите над себе си това е постижимо. Но има едно „но”. На пътя ви може да застане вашето самосъзнание.

Често то се явява ограничение. Човек сам формира своята реалност, а тя никак не е идеална. Затова презареждането на собствената представа за себе си и обкръжаващата ни среда може по удивителен начин да повлияе на продуктивността, креативността и щастието. Ок, лесно е да се каже, но как да презаредим на практика?

Точно затова ще стане дума в тази статия.

Отговорите са малко по-надолу, останете с нас…

Идеята за презареждането на реалността е много проста. Често хората са затънали в рутина и мирогледа им се ограничава от ежедневни събития, както картината се ограничава от своята рамка. В такива моменти е необходимо презареждане.

Но преди да разгледаме методите за преоценка на самите себе си и обкръжаващата ни среда, нека поговорим за самото възприятие.

Как възприемаме света около нас?

Невробиолог от медицинския колеж Baylor и автор на книгата „ Инкогнито: тайния живот на мозъка”, David Eagleman смята, че хората възприемат света в тази степен, в която им е необходимо, но това не значи, че възприятието не може да бъде много по-голямо.

Отваряме очи и мислим, че виждаме целия свят. Но колкото по-дълбоко науката изучава каналите за получаване на информация, толкова по очевидно става, че нашия мозък е способен да възприема една малка частица от голямата картина на света.

Поглеждаме на електромагнитния спектър и виждаме по-малко от една милиардна част от информацията, която се съдържа в него (това, което физиците наричат видим свят) , всичко останало е незабележимо с просто око.

Приемаме реалността, но я виждаме през малкото си прозорче.

Примери за това има много. Например, еднакво интересните както за третокласниците така и за невробиолозите оптически илюзии. Те ни карат да мислим, че физическата реалност около нас се е променила, но това просто е грешка във възприятието.

Нашите представи за физическия свят се формират изхождайки от възприятието. Но когнитивните навици на човек са ограничени, така както хората са склонни да поставят собствените виждания по-високо от вижданията на другите.

Много от нещата се случват несъзнателно. Света се представя пред нас като готова реалност. Ние не знаем, колко от тези явления са минали през нашето съзнание и колко не. – Timothy Wilson, психолог от университета във Вирджиния

Психологът Lee Brosan нарича това наивен реализъм.

Всеки човек мисли, че неговата картина за света представлява истинската реалност и сблъсквайки се с „чуждата представа за света” я смята за носител на ненормалното.

Осъзнаването на ограничеността на възприятието и съществуването на „друга реалност” носи интелектуално облекчение. Започвате да разбирате, че зад пределите на вашата “представа” има много от това, което не виждате, това, което се явява част от реалността на другите.

Това е полезно, когато се опитвате да изграждате хипотези за чужда сметка.

Презареждането не се случва с щракване на пръсти – мозъкът ще трябва да бъде трениран , за да се научи да възприема гледната точка, която се намира зад пределите на личния му свят.

9 метода за презареждане на реалността:

  Метаморфоза на мирогледа

Първата стъпка по пътя на презареждане е промяната на вашия мироглед.

Гледайте на нещата по-широко, увеличете картината на възприятие, бъдете по-внимателни със събеседника си, изслушвайте го внимателно, не го прекъсвайте, наблудавайте нещата около себе си съзнателно,  ефективно решавайте проблемите си.

 icon-circle Пет минутен тайм аут

Развикал си се, прекалил си, без да помислиш – повечето от нас съжаляват, когато по време на спор говорят неправилните думи или постъпват прекалено емоционално. Един от основателите на известната компания “37 signals”, а също и съавтор на популярния блог Signal vs Noise, Jason Fried, използва просто решение на този проблем – 5 минутен тайм аут.

Веднъж на конференция ожесточено спорих с един опонент. Докато изведнъж той не каза: „Момче, вземи си тайм аут!”. Аз попитах какво има предвид? Той ми отговори, че да имаме различна гледна точка и да я отстояваме е нормално. Но за да разберем и приемем някои идеи е необходимо време. Помисли 5 минути, а след това кажи искаш ли да спориш още. Той беше прав. В тази дискусия аз исках просто да докажа нещо, а не да науча нещо. – Jason Fried

Понякога нямаме дори 5 минути – необходима ни е мигновена реакция. Но по време на общуване по e-mail, в социалните мрежи или даже отговаряйки на въпроси на конференция, вие можете да задържите мисълта си достатъчно дълго, за да обмислите своя отговор.

Позволете на мозъка си да обработи входящата информация – това задължително ще повлияе и на собствената ви гледна точка.

 icon-circle Калейдоскоп на съдебните решения

David Foster Wallace, един от най-известните съвременни американски автори на проза, нееднократно е говорил за опасността от егоцентричния мироглед „по подразбиране”. Според него е крайно належащо и особено важно да виждаме и другата гледна точка.

Представете си, че всички вие стоите на опашка в супермаркет. Пред вас е жена с малко дете.

То капризничи, тя го удря. Не бързайте да я осъждате, помислете, как щяхте да постъпите на нейно място? Уолъс препоръчва редовно да правите подобни упражнения на ум – това ще ви позволи по-добре да разбирате заобикалящия ви свят, вместо директно да поставяте присъди.

 icon-circle Поглед отстрани

Още един ефективен пример, описан от Уолъс – погледнете на своето творчество, работа или ежедневие отстрани.

Учените дефинирали метод, за да намаляват раздразнителността. За целта необходимо било мислено да се подложите на някаква дразнещата ситуация (устно или писмено) от трето лице.

Предполага се, че такъв подход ще ви позволи да оцените ситуацията обективно, като се абстрахирате от негативните емоции, свързани с този опит. Такъв вид дистанциране може да измени не само погледа към ситуацията, но и самата ситуация.

 icon-circle Трансформация на Аз-а

Всеки от нас има определен набор от ментални филтри, през които гледа света.

Проблема е в това, че да разберем с какви филтри разполагаме е доста трудно. Още по-трудно е да ги променим. А променяйки самосъзнанието, неизбежно ще промените и реалността около себе си. Как обаче да промените своето „Аз”?

Има няколко начина:

 icon-circle Редактор на живота

Живота, е като сборник с разкази, състои се от множество истории. Те се пишат подсъзнателно, но именно от тях се оформя нашето чувство за реалността. Добрата новина е, че както всеки разказ и тези истории могат да бъдат „редактирани”.

Защо бихте го направили?

За да промените самосъзнанието си и може би да станете малко по-щастливи.

На практика може да използвате следното упражнение:

Намерете усамотено мястоОпишете проблема, който ви тревожи – 15 минутиПовтаряйте това в течение на 3 дни

Всеки път, когато изложите мислите си по един или друг въпрос на лист хартия , те ще стават все по-детайлни. Така не само ще вникнете по-надълбоко в причината, но и ще можете да я „редактирате. Този метод ще ви позволи по нов начин да интерпретирате поведението си.

Жалко, че много малко хора ще го направят…

 icon-circle Представяне – ефекта на облеклото

Според съвсем прясно изследване, човек може да промени представата за себе си чрез промяната на външността и поведението си. Учените наричат това ефекта на облеклото: това, с което сте облечени, влияе на вас и вашето възприятие за света.

С вратовръзка се чувствате по-зрял, а униформата добавя дисциплинираност. Знаете какво е отношението, когато застанете на касата облечени в костюм и друг пък, когато сте по анцуг….

Следователно,  можете да промените своето АЗ, като промените гардероба си.

Опитайте да проведете следния експеримент върху себе си:

Облечете се така, както никога не сте и понаблюдавайте поведението си и това на другите. Ще се промени ли вашето държание и отношение към околния свят?

Как ще реагират другите на неприсъщия ви външен вид?

 icon-circle Сложете си маска

Опитайте в продължение на час да бъдете съвършено друга личност (станете от тих и скромен човек , веселяк или обратно). Това е странно, затова определено би било добре да го направите сред непознати хора.

Да си сложиш маска и да се представяш за друга личност е забавно. Представи си, че пътуваш с влак или самолет. Завързваш разговор с пътник. По природа си интроверт, но някъде в дълбините на душата си ти се иска да станеш по-общителен, да бъдеш център на внимание и т.н. Никога няма да бъдеш абсолютен екстроверт, но дългото пътуване е идеалното време за малко превъплъщение. Ще се изумиш колко леко може да бъде слагането на маска от тип „душата на компанията”. – David Foster Wallace

 icon-circle Машиналност на възприятието

Последното, което е необходимо да направите, за да презаредите своята реалност е да се отървете от машиналността, от рутината. Много действия и явления са толкова обичайни, че ги приемаме автоматично, без да задействаме когнитивните си механизми. За да се отървете от това ще ви помогнат следните примери:

Разместване – Най–лесно е да променим интериора на жилището си. Ако с години картините стоят на едни и същи места и мебелите никога не променят местоположението си, постепенно те престават да съществуват за вас. Ако се замислите, същото важи и за дизайна на рекламата ви, на сайта ви и т.н. Ако прекалено дълго останат непроменени, потребителите ви ще останат слепи за тях.

Смисъла на този метод не е в това, да направите глобален ремонт, за да промените дома или рекламата си до неузнаваемост. Достатъчно е да въведете леки корекции (да преместите вазата от масата на шкафа, да смените цвета на банера и т.н.) , за да събудите паметта и вниманието на себе си и на околните. Това ви ще помогне да видите новото в добре забравеното старо.

Непознат маршрут: Не е задължително да се прибирате до вкъщи след работа всеки ден по нов маршрут. Но от време на време е необходимо да избирате и други пътеки, за да разширявате границите на своята реалност.

Вместо заключение

Някой ще каже „ Аз съм доволен от реалността си! Защо да презареждам?”.

Но помнете: колкото и да е комфортно, възприятията ви са ограничени от собствената ви рамка за света. Но границите могат да бъдат разширени (вече знаете как). Работете върху това, защото някъде там зад хоризонта на настоящия ви мироглед се „крие” така желаното щастие.