Да бъда или да не бъда вегетарианец. Това е въпросът?

2
Добави коментар
margo_peeva
margo_peeva

През 1977 г. първият ден от месец октомври е приет за Световен ден на вегетарианството. Инициативата е подета от Северноамериканската организация на вегетарианците. С променянето на света се променят и много от хранителните ни навици. В днешно време броят на вегетарианците нараства, в много страни като консумацията на месо значително намалява. Испания например – непоклатимият бастион на любителите на месо, също отбелязва негативна тенденция в употребата на месо. В САЩ наболя проблемът за качеството на храната, направиха се филми като „Истината за месото“, „Земляни“ и „Храна ООД“, в които вниманието е фокусирано върху качеството, начина на отглеждане на животните и какво всъщност американците слагат в устата си. В България през последните години също се забелязва увеличаване на интереса върху вегетарианствотo. В момента тече официално преброяване на вегетарианците, организирано от Българското вегетарианско общество (БВО), което цели да покаже точната бройка на хората, които не консумират месо, както и да се изгради статистически фонд за бъдещи цели и каузи, свързани с вегетарианството.

Ето и някои отговори на вечните въпроси, свързани с това кой начин на живот е за предпочитане. Дебати по темата „за“ и „против“ вегетарианството винаги ще има, но с дебатите идват и предимствата, и недостатъците на всяко едно становище:

1. Етично или не е убийството на животни с цел прехрана?

„За вегетарианството“ – Животните също чувстват. Те също могат да комуникират и имат емоции. Научни изследвания сочат, че прасетата, пилетата и всички топлокръвни животни могат да изпитват стрес, болка и страх. В САЩ около 35 млн. крави, 115 млн. прасета и 9 милрд. птици са убити с цел изхранване.

„Против вегетарианството“ – Яденето на месо не е жестоко или неетично. То е нормална част от природния цикъл. Вегетарианците погрешно надценяват животинския за сметка на растителния живот. Проучвания показват, че растенията електрохимично реагират на заплахи и могат да изпитват страх. Следователно вегетарианците също причиняват страдание всеки път, когато откъснат растение. Всеки организъм на планетата Земя умира или бива убиван, за да преживее или да се роди друг организъм. В това няма нищо лошо – това просто е природният цикъл.

2. Човешката анатомия създадена ли е да яде месо, или е създадена да яде растения?

„За вегетарианството“ – Човешката анатомия предразполага да се храни с растителни, а не с животински продукти. Хората нямат голяма уста или издължени остри зъби, които да сдъвкват месото. Човешките зъби са къси и плоски, за да могат по-лесно да дъвчат растителни продукти.

„Против вегетарианството“ – Прехраната с месо съществува в човешкия живот повече от 2.3 млн. г. Прибавянето на месо към нашия хранителен режим осигурява значително количество на хранителни вещества и протеини, които като се комбинират с растения, ни помагат да развием нашата интелигентност.

3. Кой начин на хранене ни доставя необходимите количества протеини и полезни вещества – вегетарианският или месоядният?

„За вегетарианството“ – Вегетарианският начин на хранене може да осигури всички хранителни вещества, необходими за здрав организъм. Според Американската диетична асоциация (American Dietetic Association, ADA) вегетарианството може да осигури всички аминокиселини, необходими на организма. Също така може да осигури допълнително витамини, мазнини и минерали, които ще подобрят здравословното ни състояние. Според ADA и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (Food and Agriculture Organization of the United Nations, ФАО) месото не е съществена част от човешкия живот. И без него човек може да живее здравословен и пълноценен живот.

„Против вегетарианството“ – Месото е един от основните източници на протеин. В една порция месото осигурява всички нужни аминокиселини, също така и всички необходими хранителни вещества – желязо, цинк, витамин B и др. Повечето растения не могат да осигурят това количество вещества само с една порция.

4. Кой живее по-дълго – вегетарианецът или месоядният?

„За вегетарианството“ – Вегетарианците имат по-дълъг живот. Март 2012 г., обзорно изследване върху над 121 хиляди души показа, че прехраната с червено месо предизвиква ракови заболявания и сърдечни проблеми. Друго проучване от 2003 г. показва, че хранителни режими без месо или с малко съдържание на месо могат да удължат живота с повече от 3,6 години.

„Против вегетарианството“ – Вегетарианците не живеят по-дълго от месоядните. Този мит е породен от факта, че вегетарианците претендират, че са по-здравословно ориентирани от месоядните. Проучване от месец април 2005 г. сравнява здравословното състояние на месоядни и вегетарианци и резултатите показват, че като цяло няма разлика в тяхната продължителност на живот.

„За“ и „против“ вегетарианството винаги ще има. Ползи и недостатъци на двете различни становища винаги ще се откриват. Но без значение коя позиция сме избрали, важно е да ценим както своя собствен, така и избора на другите. Да знаем поради какви причини сме направили даден избор и най-важното – да се спрем на това, което е най-добре за нас, нашето светоусещане и тяло.

Статистическите извлечения са от: http://vegetarian.procon.org/

Източник на снимката