Как да ядем суши?

1
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Както всичко традиционно за строгата Източна култура, консумацията на суши е ритуал изпълнен с много изисканост и прецизност. Хапване на суши е най-добре да бъде в популярен ресторант, с добра репутация на кухнята. Защо? Защото там винаги могат да бъдат получени съвети, помощни материали и всички необходими атрибути за една истинска кулинарна приказка.

Какво има във всеки суши сет? Сетът със суши съдържа определения вид избран от клиента  още четири компонента: клечки, уасаби, соев сос и джинджифил.

Кое за какво служи:

Клечките – са традиционен начин за консумация на суши. Ако все пак клиентът не е сигурен за употребата на клечки, може да поиска вилица. Хапването на суши с вилица не е препоръчително. Ако клиентът не се справя с клечките, но искате да опита с тях – в част от ресторантите се предлагат приспособления, които държат двете клечки заедно, без да се налага клиентът да се „мъчи“ с балансирането.

Уасаби –подправка във вид на паста, със зелена на цвят гъста консистенция. Определяно е като е лютиво (колко лютиво – зависи от индивидуалните вкусови рецептори).

Соев сос – сервира се като подправка към суши сета. Соевият сос може да бъде поднесен в купичка или да бъде предоставена малка бутилка и купичка, в която клиентът да постави колкото му трябва и да може да добавя още.

Маринован джиндижифил – прочиства вкусовите рецептори при преминаване от един вид суши към друг.

След като вече има готов суши сет и запознанството с наличните прибори и подправки е преминало е време да се пристъпи към най – важното: консумацията.

Работа с клечки: едната клечка се поставя между палеца и показалеца, а другата между показалеца и средния пръст. Важното е да може да се движат свободно.

Взема се една суши хапка се потапя в купичката със соев сос. Важното е да се внимава какъв вид е хапката – ако е с ориз и парче риба отгоре в соевия сос трябва да бъде потопена страната на рибата, не на ориза.

Препоръчително е всяка хапка суши да се консумира цяла и на веднъж. Рязането или нахапването са абсолютно забранени! Съобразяването с традициите на страните градили суши културата с векове е много важно. Както всяка друга храна сушито също има своя дълбока история. Именно това е причината поднасянето, начина на сервиране, вземане на хапките и самата консумация да имат строго определен ред и последователност.

Какво остава? След като всички ритуали по поднасяне, оглеждане и визуална наслада е време да се пристъпи към самата консумация. Спазването на всички последователности при хапването на суши гарантира пълната идилия от кулинарното докосване до източната кухня.

И… ако вече сте настроени за една порция вкусно суши… направете резервация за Edo Sushi & Teppanyaki ТУК !