Култура на хранене във Франция – от „Ресторанти Варна“

13
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Да не познаваме световноизвестните френски сирена, вина, ястия; различията в кулинарните традиции на френските региони; интересните техники на готвене и отличителните хранителни навици на французите, е като да не познаваме Франция.

Ето какво, според „Ресторанти Варна“, е любопитно и обогатяващо да знаем за неповторимата френска кухня и култура на хранене…
Храни, с които Франция е известна

Независимо от това, че кухнята на различните региони във Франция е се различава съществено и е силно повлияна от тяхната история, традиции и съседни държави, има някои храни и напитки, които са си типично френски. Макар че вече могат да бъдат намерени по всички краища на света, те  винаги се свързват с кулинарна Франция. „Ресторанти Варна“ припомня за Вас най-популярните от тях, които дори нямат нужда от подробно описание:

Coq au vin – Пиле фрикасе, приготвено с червено вино, гъби, а понякога и с чесън .

Crêpes – Любимите ни много плоски палачинки, обикновено пълнени с плодове или сметана.

Baguette – Продълговат френски хляб, който в България често наричаме франзела.

Chocolate mousse – Този по-лек  от въздуха десерт също произхожда от Франция.

Éclair – Ммм…. Пухкаво тесто, пълно с крем и поръсено с пудра захар.

Crème Brûlée – Яйчен крем, гарниран с твърд карамел.

Хляб, сирене и вино

„Ресторанти Варна“ подчертава, че въпреки сложността и богатите вкусове, с които са популярни френските ястия, повечето французи ежедневно си хапват съвсем достъпни и простички на пръв поглед неща – хляб, сирене и вино.

Едва ли има някой, който не е опитвал поне веднъж френска франзела или някой от вкусните френски сладкарски изделия. Хлябът във Франция често се комбинира с шоколад за закуска или със сирене и чаша вино на вечеря.

Французите консумират средно 20.5 килограма сирене на човек годишно. Затова е съвсем логично да се каже, че сиренето е основна хранителна съставка на френската кухня. Има около 400 различни видове френски сирена, всички класифицирани според произхода на млякото, дали е пастьоризирано или не, как са пресовани сирената и така нататък. Нещо повече, всеки регион на Франция е известен с определени видове сирене. Изключително богатство, според „Ресторанти Варна“!

Не съществува регион във Франция, който да не е известен с някакъв вид вино. Виното обикновено се сервира на вечеря, заедно с газирана или минерална вода. Ако се замислите за всички вина, които носят френски имена, бързо ще осъзнаете, че френското винопроизводство е повече от добре развито. Шампанско, Мерло, Шардоне… Това е само малка извадка на „Ресторант Варна“ от вината, които се произвеждат във Франция. Винарската индустрия в страната генерира близо 900 милиона долара продажби всяка година. А ние сме доволни, че френските вина присъстват и на всеки празник във Варна!

Френски техники на готвене

Питали ли сте се какво прави Сoq au vin по-различно от обикновено пиле във винен сос? „Ресторанти Варна“ информира, че има някои техники, които правят френското готвене отличително.

Някои от тези техники вече са масово използвани, но френските кулинари са тези, които в най-голяма степен са допринесли за тяхното развитие. Ето и едни от най-популярните:

Flambé – готвене или само завършване на ястие, което се залива с алкохол и след това се запалва.

Sauté – готвене в мазнина, на силен огън. „Ресторанти Варна“ счита, че тази техника е най-популярна по нашите ширини с вкусните картофки соте.

Julienne – зеленчуци, месо или други продукти, нарязани на много тънки ивички.

Културата на френското хранене: Наслаждавайте се на храната

Ако трябва да обобщим с едно изречение отношението на французите към храната, то определено ще бъде: „Хората във Франция изпитват удоволствие от храненето“. Френските ястия се приготвят внимателно и понякога много бавно. И естествено са допълнени от разнообразни сирена и чаша вино… Гастрономически празник за „Ресторанти Варна“!

Вкусни френски ястия и вина могат да събудят сетивата Ви и във Варна.
„Ресторанти Варна“ препоръчва да изберете подходящ ресторант от нашия списък и да си подарите френска вечеря, с която храненето неизменно ще се превърне в кулинарна наслада!