Полезни свойства на копривата

1
Добави коментар
wallpaperbg
wallpaperbg

Публикувано на 05.10.2015 | Категория Знаете ли…

Здравата коса е залог за добър външен вид. Красивата, блестящата и силната коса винаги привлича вниманието. Разбира се не всеки може да се похвали с гъста коса, но въпреки това всеки може да подобри нейното състояние. Природата е дала на човека много средства за здравето и красотата. Едно от най-ефикасните средства, които могат да ви помогнат да направите косата си красива, това е копривата. Тя често се използва в козметиката за направата на маски, отвари и компреси. Също така тя е полезна и за вътрешно приемане, но наистина има най-чудотворно въздействие за косата.

Листа на копривата

Листата на растението са грапави и с изключително много власинки. На цвят са тъмно зелени, а на вкус – леко горчиви. При докосване на листата на копривата се усеща парене. В тях присъстват соли на желязото, витамини B и C, хлорофил и силиций. Сварените листа от коприва може да предотвратят загубата на коса. Те помагат при себорея, сърбеж и правят косата блестяща и здрава.

В листата се съдържат още серотонин, мравчена киселина и левкотриени, които допринасят за стимулиране на червени кръвни клетки в костния мозък и нормализиране на метаболизма. Листата на копривата имат и противовъзпалително действие.

Полезни свойства на копривата

Двудомната коприва се отнася към ценните лекарствени растения с най-обширни полезни свойства. В листата на младата коприва се съдържа много аскорбинова киселина и два пъти повече каротин, отколкото в морковите. Копривата съдържа соли на желязото, калий, сяра, протеини, калций и хлорофил. В нея има и много витамини – А, К, Е, В, С и други.

Тя подобрява кръвосъсирването, увеличава количеството на хемоглобина, еритроцитите и тромбоцитите. Копривата също така притежава и диуретични и възстановителни свойства. Тя може да бъде изключително полезна срещу анемия, бъбречни заболявания и метаболитни нарушения. Това растение служи и като основна храна. От младите му листа могат да се приготвят вкусни салати и супи.

Използване на копривата за коса

Копривата е добро допълнение към козметиката за коса. За подобряване растежа на косата може да се използва сок от млада коприва.Той укрепва косата и я обогатява с хранителни вещества. За оптимален ефект е добре копривата да се използва ежедневно в продължение на няколко седмици.