Коя е най-добрата компания за инвестиране?

10
Добави коментар
borsi
borsi

Инвестирането е сериозен бизнес, а не хоби!

От изключителна важност е в самото начало да спазвате “златни правила“ при инвестиране. В повечето от случаите начинаещите инвеститори или търговци считат, че те са единствено и само някакви принципи, които вече не работят. Това е абсолютна грешка. Има едно правило, което гласи, че “цените имат памет“. Това е нещо подобно на “историята се повтаря в дългосрочен план“. 

Изключително често съм чувал млади трейдъри да повтарят, че този път е различно. Не, винаги е едно и също. Не забравяйте, че финансовите пазари се движат от две основни неща – алчността и страха. Изключително сложните модели, които използват различните участници на финансовите пазари, за анализ и прогнози само подкрепят или отхвърлят едно или друго инвестиционно решение. 

Финансовите кризи, резките ценови колебания потвърждават тези мои думи. Опитът те да бъдат пакетирани много често се дънят фатално. Прецизни автоматични системи за търговия няма. Има само митове и легенди. На финала винаги надделява или страхът, или алчността. За мнозина това вероятно звучи доста опростенчески, но го казвам от позицията на над двадесет и пет годишния ми опит. 

Преди да започнете да инвестирате е хубаво дълбоко да осмислите следните правила, чието действие времето категорично е потвърдило:

1. Тотална дисциплина във всеки един момент. Много е важно да знаеш какво искаш от пазара и най-важното, във всеки един момент да знаеш колко можеш да си позволиш да загубиш. Големите фалити винаги започват от момента, когато пазарът те е подминал, а ти продължаваш да си убеден, че нещата ще се оправят. Не, борсата не работи по този начин. Няма такова нещо като грешен пазар има само грешно решение. Не е страшно за загубиш, страшно е, когато загубите са извън всякакъв контрол и единственото нещо, което ти е останало е да чупиш пръсти и да се молиш. Това винаги се оказва фатално.

2. Не се мисли за по-умен от останалите пазарни участници. Бъди убеден, че “някой винаги знае повече от теб“. Важно е да следваш пазарните тенденции, а не да се опитваш да се бориш с пазара. Големите риби винаги изяждат малките. В повечето случаи това е поне 80% от играта, и в този ред на мисли, е добре да “играеш с големите“.

3. Преди да започнеш да търгуваш винаги, абсолютно винаги, го прави на база предварително разработен план. Няма никакво значение дали използваш само технически анализ, фундаментален анализ, алгоритъм или друг модел. Предварителният план е най-доброто нещо, което ще ти покаже грешките, които правиш. Това е от изключително значение за изкачването на инвеститорския Еверест – да не повтаряш грешките си. Нещо повече – това учи на самодисциплина.

4. Ако не си сигурен с дадена пазарна ситуация и не можеш да си я обясниш, по-добре стой настрана. Да, в самото начало всеки трейдър започва с изгаряща амбиция да се самодокаже, но това винаги води до прибързани решения. По-опитните трейдъри много добре знаят какво означава да се мяташ като риба на сухо. Когато си объркан, по-добре спри и се огледай. Чети, чети, чети. Драмата на финансовите пазари е, че те работят 24 часа. Винаги ще имаш нов шанс и това не трябва да се забравя. И тук мисля, че е удачно да вмъкна малко черен хумор:  На гробищата има табелка на която е написано: “Тук почиват много безсмъртни“. Не забравяйте, че вие не се борите с финансовите пазари, а само със себе си и вашите решения.

5. Има търговци, които търгуват каквото им падне. Това е огромна грешка. Концентрирайте се само и единствено върху нещо, от което разбирате. Ако сте индивидуален инвеститор и имате портфолио повече от десет, дванадесет акции, е почти невъзможно да следите пълноценно всяка една от тях. Познавам доста успешни търговци, които търгуват само една или две компании. Последното е в пълен разрез с принципите за диверсификация на портфейлите, но работи. Вярвайте ми.

6. “Големите удари“ са мит. Да, възможно е случайно да направите един или два такива, но устойчивият път към печалбите е дисциплина и устойчивост на приходите. Опитните трейдъри при печалба между 5 и 10% почти винаги излизат от позиция. Това е така, защото няма по-работеща концепция от лихвата с натрупване. Бих го казал още по-ясно, няма фалирал инвеститор от правенето на малки печалби.

7. Винаги спазвайте принципа 1/3 при отваряне на позиция. В този случай 1 представлява риска от евентуална загуба, а 3 – евентуалната печалба. Казано с други думи, ако от дадена позиция е възможна загуба от десет единици, то очакваната печалба би трябвало да бъде около тридесет единици. Една от основните грешки, който извършват начинаещите инвеститори, е, че бързо затварят печеливши позиции и подхождат твърде недисциплинирано при губещите. Страшно много средства са сменили.

8. Запомнете, парите на финансовите пазари не се губят, а само сменят собственика си. Всяко ваше грешно решение е било “правилно“ за друг участник на финансовите пазари. Намерете точно вашия стил, който най-добре ще съответства на темперамента и експертната ви подготовка. Механичното копиране на модели за търговия не работи. Това е дълъг процес и изисква колосално търпение. На много търговци кариерата им преминава в тестването на различни модели, предлагани от хилядите платформи. Само да ви припоня, че Уорън Бъфет се е родил преди повече от 80 години и вероятността вие да сте вторият подобен инвеститор клони към нула.