Не сте нито интроверт, нито екстроверт? Може би сте амбиверт

6
Добави коментар
boleyn
boleyn

Емерой Бернардо обича да прекарва време сам със себе си, да медитира, да спортува и да работи. Когато излиза на вечеря с приятели, понякога той тихо наблюдава хорските изражения и език на тялото. Докато пазарува или изпълнява поръчки, често игнорира познатите си – прави се, че не ги познава, за да избегне салонните разговори.

И все пак, 27-годишният инструктор по танци от Глендейл, Калифорния, смята себе си за общителен и среща нови хора почти навсякъде – във фитнес залата, в „Старбъкс”, на летището. По партита г-н Бернардо често е човекът, който инициира танци и се хвали с движенията си.

Интроверт или екстроверт е г-н Бернардо? Всъщност, някъде по средата. Той е амбиверт .

Това разказва материал на „Уолстрийт джърнъл“, представен от Мениджър NEWS. Ето как продължава историята. 

Личностните особености на екстровертността и интровертността са разположени върху спектър, като повечето експерти се фокусират върху двата му края. Сега обаче социалните психолози, бихейвиористите и бизнес експертите започват да се вглеждат по-внимателно в пренебрегнатата междинна категория – амбивертността – и да забелязват, че нейните представители може би имат лични и професионални предимства, заради своята адаптивност.

Експерите смятат, че личностните особености от спектъра са константа – те си проличават от ранна детска възраст и не подлежат на промяна. В единия край са екстровертите, които се зареждат от външната среда. Те обичат да са заобиколни от голям брой хора и да са център на вниманието, да нахвърлят идеи в компанията на други и често оформят мислите си, докато говорят. Когато са сами, лесно се отегчават или стават нервни.

Интровертите са в другата крайност. Те се зареждат вътрешно. Предпочитат да прекарват времето си сами, в компанията на още един човек или в малка група. Тълпите и многото социални взаимодействия ги изтощават. Обикновено събират мислите си преди да говорят.

Какви са амбивертите? Те притежават личностни особености, характерни и за двата типа темперамент, като нито един не е доминантен. По тази причина имат по-балансирани и пъстри характери. Не са от хората, които ще ви надуят главата, нито пък са от мълчаливците, които доволно седят в ъгъла.

Амбивертите се движат между общителността и уединението, между говоренето и внимателното слушане. „Те сякаш говорят два езика”, обяснява Даниел Пинк, бизнес писател и водещ на предаването за човешкото поведение Crowd Control, който изучава амбивертността. Имат широк диапазон от умения и могат да осъществяват контакт с голямо разнообразие от хора – като човек, който говори и английски, и испански”, обяснява той. 

Можете да разберете дали сте амбиверт, задавайки си въпроса как бихте се държали в обичайни ситуации. За какво копнеете след тежък работен ден, когато имате нужда да презаредите – „happy hour” с приятели или диван и дистанционно? Когато сте на обществено събитие, в кой момент ви се приисква да си тръгнете – още с прекрачването на прага, или след като всички други са се разотишли? Когато водите разговор, предпочитате ли да обмисляте отговорите си, преди да ги изречете, или „изплювате” всяка идея, която ви мина през главата?

Ако сте амбиверт, предпочитанията ви често са някъде по средата – бихте избрали да пийнете по нещо с приятел след работа, а след това да се приберете и да изведете кучето на дълга разходка.

Проучване на амбивертите, публикуване през юни 2013 г. в журнала Psychological Science, изследва 340 служители в телефонен център. То разкрива, че социалната и емоционална гъвкавост на амбивертите ги прави по-добри търговци от останалите в групата. Участниците, попълнили личностни тестове, а след това учените оценили приходите от продажби на всеки един през следващите 3 месеца. Служителите, генерирали най-големи почасови приходи – средно $208, спрямо $138 за цялата група, били амбиверти, чиито отговори на теста ги поставяли точно между двата крайни типа темперамент.

„Амбивертите са като Златокоска – предлагат нито твърде много, нито твърде малко”, казва д-р Адам Грант, организационен психолог и професор в Wharton School към университета в Пенсилвания. Той вярва, че тяхната емоционална проницателност ги прави особено добри родители и брачни партньори.

Неудобството на това, да си амбиверт, обяснява д-р Грант, е че на този тип хора понякога е трудно да преценят с коя част от личността си да подходят към дадена ситуация. За разлика от интровертите и екстровертите, които знаят какво ги зарежда, амбивертите невинаги са толкова сигурни. Това значи, че понякога блокират, защото не знаят, че е необходимо да променят подхода си, за да се почувстват по-мотивирани.

Карл Юнг популяризира концепциите за екстровертност и интровертност през 20-те години на миналия век. Той идентифицира и трета група, която обаче не именува и за което пише малко. Термина „амбиверт” психолозите започват да използват чак през 40-те.

Амбивертността буди все по-голям интерес в последните години – книги, лекции на TEDx и консултантски фирми започват да се фокусират върху нея и върху начина, по който личностните особености влияят на човешкото поведение в рамките на брака, семейството и работното място. Според д-р Грант, 2/3 от световното население е амбивертно, а 1/3 е или силно интровертно или силно екстровертно.

„Интровертите и екстровертите доста бързо разбират какво искат”, казва Лори Хелго, автор на книгата Introvert Power: Why Your Inner Life is Your Hidden Strength и помощник-професор във факултета по психология към Davis & Elkins College в Елкинс, Западна Виржиния. Тя смята, че интровертите обикновено искат да се дистанцират от стимулациите или общуването и да се прегрупират, докато екстровертите търсят хора и дейности. Амбивертите пък могат да се приспособяват в зависимост от ситуацията.

Ако сте амбиверт, трябва да сте наясно с това, казва д-р Хелго. „Ако знаете, че можете и по двата начина, може да се вгледате в дадена ситуация и да решите какво поведение би било най-ефективно.”

Мислете за „интроверт” и „екстроверт” като за глаголи, съветва Бет Бюлоу, основател на уебсайта за интроверти The Introvert Entrepreneur. „Имате избор дали да сте интроверти (да се обърнете навътре), или екстроверти (да гледате навън), в зависимост от това, какво изисква ситуацията.”

Д-р Грант предупреждава амбивертите да не се опитват да се придържат към нито един от двата вида темперамент. Амбивертите трябва да си остават адаптивни, а и ако изберете една от двете роли, има риск да се почувствате изтощени. Предупредителните знаци са скука и умора. Грант съветва да „освободите амбиверта в себе си”. „Гледайте на всяка ситуация внимателно”, казва той, „и не забравяйте да се питате как трябва да постъпите, за да сте най-щастливи или успешни.”