Как да се грижим за косата си – Част I

3
Добави коментар
wallpaperbg
wallpaperbg

Как да се грижим за косата си – Част I

Поддържането на косата е относително лесно, когато се спазват точните стъпки. Косата е изградена от протеин, така че спазването на здравословен хранителен режим и добра хигиена е важна част от поддръжката на буйните къдрици. Същевременно има някои други съвети относно грижата за косата, които можете да спазвате сами у дома, за да поддържате красива вашата коса.

Правилно миене на косата

Не прекалявайте с миенето на косата и използвайте шампоан с добро качество. Прекалено честото миене на косата може да я изсуши, да я лиши от естествените й мазнини и да я увреди. Стремете се да използвате шампоан най-често през ден или дори само два пъти седмично.

Опитайте шампоани, които не съдържат сулфати или парабени. Сулфатите са химикали, които карат шампоаните да се разпенват. Парабените са консерванти, които водят до раздразнение и проблеми с очите при продължителна употреба. И двете вещества не са здравословни за вас, нито за околната среда, така че се ориентирайте към шампоани с естествени почистващи съставки.

Изберете шампоан, подходящ за типа на косата ви. Не използвайте какъвто шампоан ви попадне, а предпочетете шампоан, насочен към конкретния тип на вашата коса. Обичайните типове коса се повлияват от различни шампоани. Например: – За къдрава или по-жилава коса са подходящи омекотяващи шампоани с действие срещу заплитане – За права или мазна коса са подходящи нежни шампоани, предназначени за ежедневна употреба – Боядисаната или третирана коса се нуждае от шампоан, подсилен с екстракти или аминокиселини, защото третирането на косата я уврежда – Сухата коса има нужда от шампоани с глицерин и колаген, за да подпомогне възстановяване на влагата в косъма

Използвайте балсам, който съответства на типа на вашата коса, на дължината й и на степента на третиране. Добро правило е да ползвате балсам всеки път, когато миете с шампоан, въпреки че твърде третираната и изтощена боядисана коса вероятно се нуждае от малко повече грижи, отколкото естествената коса.

Използвайте интензивен балсам веднъж седмично. Интензивната грижа е много добра за вашата коса, защото я поддържа мека, здрава и овлажнена.

Овлажнете правилно косата си в зависимост от нейния тип:

За фина коса: Ако имате много слаба коса, използвайте ботаническо маслено третиране преди да нанесете шампоана. Може да ползвате лавандулово масло или масло от чаено дърво, например, като втриете добре при кутикулите преди да нанесете шампоана. Изплакнете обилно шампоана и след това приложете балсам от средата на косъма по дължина до върха. Оставете да подейства няколко минути, преди да отмиете. За средна до плътна коса: Използвайте овлажнител с естествени хидратиращи вещества. Нека балсамът ви бъде по-лек. Приложете балсама върху цялата глава и оставете да подейства 2-3 минути.

Внимавайте с използването на продукти за третиране на коса, които съдържат прекалено много протеини. Твърде голямото количество протеин може да изсуши косата ви и да я направи чуплива. Макар протеините да са градивните елементи на здравия косъм, използвайте балсами с умерено балансирани съставки.

Серумите за контрол на ситните къдрици може да се използват в малки количества за укротяване на къдриците. Не прекалявайте с продукта, като веднъж седмично измийте с дълбоко почистващ шампоан, за да избегнете натрупване, което ще остави косата ви без блясък.

Два пъти годишно измивайте косата си с оцет преди да сложите шампоан. Когато го правите, косата ви ще изглежда по-блестяща и чиста, а освен това процедурата е успешна при третиране на пърхот. Използвайте една част оцет (за предпочитане органичен ябълков оцет) към три части топла вода, след това изплакнете и измийте косата както обикновено.

Осигурете на косата си влажност. Използвайте основни масла като бадемово, маслиново, кокосово и лавандулово. Смесете равни части от всяко. Нанесете върху косата и оставете четири часа преди да измиете с шампоан. Повторете два пъти седмично.