„Розови сълзи“, или Каква е българската рецепта за топкоктейл

4
Добави коментар
nelita2
nelita2

Приготвя го Васил Колев, който на шампионата в София спечели третата си световна титла при барманите

Световното първенство на барманите, което тази година се състоя в София, е най-престижният подобен форум, а България вече официално е първа сила в тази атрактивна, но и висококонкурентна професия.

Това се случи благодарение на десеткратния ни национален шампион Васил Колев, който стана и световен първенец в най-оспорваната категория – „Изборът на бармана“, срещу представителите на още 11 държави. Победата му е и рекорд в историята на Международната асоциация на барманите, тъй като досега никой друг не е успявал да спечели три световни титли, а той е бил номер 1 в Полша (2011 г.) и Китай (2012).

„Изключително сме горди с невероятното постижение на Васил – коментира президентът на Българската асоциация на барманите (БАБ) Пенчо Пенчев. – Това е заслужено доказателство за неговия професионализъм, креативност и опит.“

Коктейлът, който донесе на Васил Колев най-престижното световно отличие за бармани, е кръстен „Розови сълзи“. В него има домашно направена съставка, която допълва букета от вкусове и съдържа нашенска мащерка. А ето и рецептата:

Коктейл „Розови сълзи“:

30 мл Джим Бийм Хъни 15 мл Реал джинджифил 20 мл ликьор Монин праскова 100 мл фреш портокал 12 капки Де Кайпър Класик битер 20 мл домашно направена съставка от 500 мл Монин дъвка, 600 мл вода, 8 г мащерка, 5 г джинджифил, 1 г карамфил, 1 пръчица канела, розов грейпфрут обелен.

БАБ е основана през 1990 г. във Варна с цел повишаване на качеството и уменията в барманството, както и да въвежда новите тенденции в тази сфера. Към момента членовете й са 946 професионалисти, а партньорите й надхвърлят 2000, сред които работодатели, производители, вносители и други браншови организации. 

Международната асоциация на барманите е основана през 1951 г. във Великобритания от седем държави, а днес в нея членуват 64. Първото състезание за коктейли се провежда през 1955 г. в Амстердам.

Виж още: Варна си върна рекорда на „Гинес“ за най-много коктейли

Източник: БАБ