Продавачите ще са най-търсени през следващата година

2
Добави коментар
opengovernmentfondat
opengovernmentfondat

Близо 144 хил. нови работни места в следващите 12 месеца планира да разкрие бизнесът. Само 13.5 на сто от фирмите у нас обаче заявяват намерение за отваряне на нови позиции. От тях най-много ще са за продавачи със средно образование. Това показва национално представително проучване на Агенцията по заетостта за търсенето на работна ръка на пазара на труда у нас. То е проведено през май и юни тази година сред 1804 предприятия.

Според намеренията за нови работници бизнесът ще има нужда най-вече от служители със средно образование, а след това от завършили университет. Малко над 14 на сто от местата, които фирмите планират да разкрият, ще са именно за продавачи със средно образование. 13.4 на сто от новите позиции ще са за персонал като готвачи, сервитьори и бармани, фризьори, козметици. За тях отново ще се иска само средно образование, показва проучването. Близо пет на сто са планираните места за оператори на стационарни машини и съоръжения. По около 4 на сто от заявките са за шофьори и охранители.

При служителите с висше образование се открояват няколко сектора. Едва 3 на сто от плановете за нови позиции на фирмите са свързани с наемането на специалисти по информационни и комуникационни технологии. 2.8 на сто ще са за финансови, административни специалисти, специалисти по продажби. Почти толкова ще са и за специалисти по природни и технически науки (математици, специалисти по физически и химически науки и др.) – около 2.6% от работните места, които се очаква да бъдат разкрити. За преподаватели ще са разкрият още 1.5 на сто от новите места.

С основно и по-ниско образование най-търсените работници ще са по производство на храни, облекло, дървени изделия и др. – 5.2% от работните места. За работници в селското горското и рибното стопанство са планирани 2.8% от работните места, а за работници в добивната и преработващата промишленост и за строители – 2.4%.

ПРОГНОЗИ

Според средносрочната прогноза за търсенето и предлагането на работна ръка до 2018 г. на социалното ведомство растежът на пазара на труда ще се дължи основно на новите места, които ще са предимно за служители със средно и висше образование. 91% от всички новосъздадени работни места през 2018 г. спрямо 2014 г. ще са за хора с диплома от гимназия или университет. Търсенето на преподаватели ще продължи да е сериозно – към 2018 г. се очакват над 135 хил. места в сектора образование и наука. В търговията са прогнозирани близо 92 хил. места, а в държавното управление – 87 682. При работниците със средно образование над 433 хил. ще са работните места в търговията и ремонта на моторни превозни средства. Строителството ще осигури още над 147 хил. места и сектора транспорт – още около 144 хил.