Дневникът на един луд се завърна триумфално на сцената на театър 199

3
Добави коментар
margo_peeva
margo_peeva

 „Уникално!“, „Разтърсващо!“, „Невероятно представление!“, „Впечатляваща постановка!“ – това са част от реакциите на публиката след премиерата на постановката по класическата творба на Гогол „Дневникът на един луд“. С нея на 17 октомври Театър 199 „Валентин Стойчев“ отбеляза своя 50-ти юбилеен сезон и за пореден път доказа на публиката, че малката му сцена е място за големите. Копродукцията е създадена с театър „Кредо“ специално за юбилея. Точно половин век, след незабравимото превъплъщение на великия Наум Шопов, в усмирителната риза на Аксентий Иванович Попришчин се намъкна 23-годишният Стелиан Радев. Предизвикателство, което би се сторило непосилно на редица утвърдени имена, за Стелиан се оказа по мярка.

„ От година и половина кърпим с него усмирителната риза на Попришчин. Стенли се срасна с нея така, че трудно можеш да разбереш къде свършва лудостта на героя и къде започва лудостта на артиста. Това е магията на истинския талант!“ – казва Нина Димитрова, която е сценарист и режисьор на постановката. Сценографията и костюмите са също нейно дело в съавторство с Васил Василев-Зуека.

Щипка романтика, фин майсторски хумор и виртуозно боравене с декора – изключителният талант на Стелиан изгради един съвършено нов образ на познатия герой, вдъхвайки му лиризъм и придавайки му романтична усмихнатост, която го прави симпатично-привлекателен по един уникален начин.  

„Гениално“ –

възкликна някой в залата и наистина – гениално хрумване, в което обикновеното велкро оживява в сцени, образи, картини. Гениален прочит и съвършена игра, оставяща онзи привкус на удоволствие, който те кара, излизайки от салона да си кажеш – „Истинското изкуство е онова усещане за духовна наслада, която докосва всичките ти сетива, гъделичкайки мисловните клетки, карайки ги да работят, да чувстват, да действат.“

И аз бях там, гледах, смях се, плаках, съпреживявах, ръкоплясках, докато ръцете ме заболяха.

След края на спектакъла Нина Димитрова поднесе специални благодарности на всички, дали своя безценен принос тази постановка-мечта най-накрая да види бял свят. Благодари специално на Валентин Стойчев, вярвайки, че макар вече да не е между живите, той е там, в залата, гледа и изпитва истинско удоволствие от видяното. Стенли получи заслужена корона, с която Нина го коронова като крал на театъра. Както казва мъдрият народ – добре, че е шегата, за да си кажем истината.

Чудите се дали сте достатъчно луди, за да гледате „Дневникът на един луд“ на сцената на театър 199?! Отговорът ми е категоричен: това е преживяване, което зарежда със задължително необходимата доза лудост, за да можем да продължим да бъдем нормални в един не особено нормален свят. Подарете си духовност, осъществена оригинално, талантливо и с вкус, заслужавате го!

Ще се играе на:

19 октомври 2015 г. от 19:30 ч. – следващият премиерен спектакъл

17 ноември  2015 г. от 19:30 ч.