Корупция на дунав мост

1
Добави коментар
Friendbg
Friendbg

Привет,

Не съм писал отдавна , а причината за това е че, бяхме на екскурзия до Барселона.

Днес ще пиша за наглата корупция на дунав мост.

Накратко : миналият четвъртък трябваше да летим от летището на Букурещ към Барселона, и за целта трябваше да отидем с колата до там. Задължително условие разбира се е копуването на винетка.
Ние си взехме седмична винетка от първата бензиностанция след влизане в Румъния от Дунав мост. Ето и снимка от нея ( няма какво да крия ) :

Снощи като се прибирахме, спряхме на Дунав мост да си платим таксата от 3 евро и стана следната ситуация.
Жената която беше в кабинката ( нямам идея каква и е позицията ) ми поиска винетката и след като я погледна ми каза: “имаме проблем” .
Очуден попитах “какъв е проблема?” , и тя ми показа винетката и датата – била изтекла в 23:59 на 21.10.2015 – а ние бяхме на Дунав мост в 3:11ч. !

Каза “глоба 150 евро”! Глоба за тези 3 часа , като интересното е , че седмичната им винетка дефакто не важи за цяла седмица (7 дни) , а за 6 дни ( защото моята е изтекла на 21.10 който е 6тия ден ).

Разбира се, не и дадох 150 евро а и предложих да се върна в Румъния и да си закупя нова седмична винетка и отново да мина през моста. Тя много ясно че ми отказа и продължи да настоява да и дам 150 евро. Яд ме е че не я записах или снимам, но много се изнервих на случката.
Накрая ми каза че имало камери които записвали номера на колата ми и всичко, и въпреки това ми каза, че трябва да дам някакви пари да ме пуснела “защото от нея да мине било подарък”. Каза да и дам 20 евро – дадох й и минах моста супер ядосан.

След като се прибрахме , реших да разуча колко е глобата за каране без винетка в Румъния, и в сайта https://www.e-rovinieta.ro/bg/intrebari-frecvente прочетох че може да е от 250 до 500 леи (около 50 до 100 евро). Също така прочетох и за това странно правило за седмичните винетки които не важят седмица а 6 дни! Тук смятам , че трябваше да ме предупредят от бензиностанцията за валидността на винетките, и също така признавам , че без да искам съм направил нарушение като съм карал 3 часа през Румъния с изтекла винетка.

И в крайна сметка, съм адски афектиран от наглата проява на граничната служителка, която откровенно си поиска подкуп.

Хора, ако имате път към Румъния, внимавайте! Тези румънци са адски нагли. Пазете се!