10 съвета как да подобрим паметта си

1
Добави коментар
Mitakus69
Mitakus69

По-добра дълготрайна и краткотрайна памет е качество, към което всеки се стреми. Онлайн, по телевизията и в разни предавания или книги може да намерите множество съвети как да подобрите паметта и цялостната си мозъчна дейност. Аз ви предлагам личния си ТОП 10 по темата.

1) Редовен спорт – ускореният пулс и по-бързата циркулация на кръв в тялото спомагат не само за по-доброто ви физическо представяне, но също и за умственото. Това е така, защото с по-голямото количество кръв към мозъка ви достига и повече кислород.

2) Здравословно хранене – Здрав дух в здраво тяло, така са казали хората и няма нищо по-точно от това. Правилният и пълноценен начин на хранене ще ви поддържат здрави, а хората с по-здрава физика имат и по-здрава психика.

3) Редовна почивка – мозъкът, както и тялото ви имат нужда от редовна почивка, за да се възстановят от натрупаната умора. Това се постига както чрез по-дълги часове на релаксация след работа, така и с по-кратки, но по-чести паузи в процеса на самата работа.

4) Напиши го, запомни го – При самия акт на писане в ума ви се извършват друг тип активности. Различно е, когато само прочетете нещо и когато го запишете. Във втория случай е по-голяма вероятността информацията да попадне в дълготрайната ви памет и да остане там. Шансът се увеличава, ако пишете на ръка и още повече, ако го запишете с другата си ръка.

5) Тренирай ума си – Извършвайте малки и ежедневни дейности в тази насока. Решавайте логически задачи, кръстословици, судоку. Четете книги или учете нов език. Всичко това помага и е забавно едновременно.

6) Мисли в акроними – това е по-нестандартен начин на мислене, който помага да запомним по-лесно това, което е нужно. Пример са ежедневните вече OMG, BRB, WTF  и т.н.

7) Стимулирай тялото си – пиенето на кафе, зелен или черен чай, хапването на тъмен шоколад или друга от модерните суперхрани дават на тялото ви значителна доза енергия. Действат стимулиращо и спомагат за избистряне на съзнанието и по-трезва преценка.

8) Разходи се и помисли – дали в близкия парк, за уикенд в планината или просто до терасата в офиса, няма значение. Кратките разходки и разнообразяването на средата помагат да излезем “извън кутията”, да помислим на спокойствие и да формулираме мисълта си по-ясно.

9) Не злоупотребявай – прекомерната употреба на алкохол и цигари ще ви нанесе повече вреди, отколкото ползи. Не го забравяйте.

10) Питайте – общуването с въпроси спомага за извършване на мозъчната дейност. Питайте хората около вас, когато не знаете нещо, но питайте и сами себе си. А накрая си задайте най-важния въпрос: Запомних ли всичко дотук, както трябва?

Google+ Comments