Цитати за живота и смъртта

2
Добави коментар
Margarita_Ognqnova
Margarita_Ognqnova

Понякога това, което казват другите ни помага да разберем по-добре собствените си мисли и да намерим решение на отдавна търсени проблеми. Ингмар Бергман е един от най-великите филмови режисьори, познавал много добре човешките страхове, разочарования, опити за общуване с бога и любовни неволи. Вижте 7 негови цитата, които подбрахме специално за вас.

1. “Ние играем много роли. Някои, защото това е забавно, други, защото другите изискват това от нас да ги играем. Най-често, за да се предпазим.”

2. “Мигът съвсем не е решаващ: в продължение на дълго време чувства и мисли съзнателно или несъзнателно са се движили в една и съща посока. Самият разрив е един факт, заложен далеч в миналото, дълбоко вътре в мрака.”

3. “Йохан Себастиан Бах се завърнал у дома след продължително пътуване, през това време умрели жена му и две от децата им. В дневника си той отбелязва: “Всемилостиви Боже, помогни ми да не за губя радостта си.”

4. “Дружбата не е зависима от клетви и уверения, нито пък от времето и пространството. Дружбата не предявява никакви изисквания освен едно: искреност. Само едно, ала затова пък нелеко.”

5. “Самотата е поносима, когато е породена от собствен избор.”

6. “Страхът материализира онова, което го е породило.”

7. “Хората се плашат много повече от милостивата Смърт, отколкото от зверския живот.”