Идеи за успешен онлайн бизнес Онлайн бизнес – Развитие на онлайн бизнеса, повишаване ефективноста на уеб сайта

1
Добави коментар

Идеи за успешен онлайн бизнес

Кризата, която дойде у нас някъде през 2008 година, остави много хора без работа, а стари бизнес модели, разчитащи главно на висока норма на печалба и растящо потребление, престанаха да съществуват или се борят за своето оцеляване. На много хора заплатите бяха намалени, както и допълнителните плащания от работодателите (под формата на пликове с пари). Ако кризата е засегнала и вас и търсите подходяща бизнес идея, тази статия ще ви е доста полезна.
Бизнес идеите, които ще ви представя в този материал може да стартирате (повтарям „да стартирате“) с малък първоначален капитал. Това не означава, че друго не се изисква от нас. Напротив. Трябва да вложите доста часове упорите работа и да се изправите срещу някои ваши страхове, като този да продавате – независимо дали това са продукти или услуги. Както всяко ново начинание и описаните идеи крият в себе си и риск от провал и загуба на вложените средства. Този риск, обаче, се намалява драстично в зависимост от вложеното време и усилия.
Когато прочетете съответната бизнес идея не си казвайте веднага – „Аз не разбирам от това“ или „Моето образование е в друга сфера“. Дайте си шанс. Както казах, един от компонентите на всеки успешен бизнес е отделеното време за неговото реализиране. Никой не може да ме убеди, че ако отделяте част от свободното си време, не можете да научите нещо. Когато бях в университета повечето предмети бяха по един семестър и завършваха с изпит.
Ако не си от прилежните студенти (под 5%), които си учеха лекциите през семестъра, имаш не повече от 5-6 дни, за да се подготвиш за съответния изпит. Не ме питайте как се учи цялото Търговско право за една седмица. А защо на вас да не са достатъчни по десетина часа на седмица, за да научите каквото и да е било?
Ето и 5-те бизнес идеи, които може да стартирате през 2014 година с минимални инвестиции:
Бизнес идея № 1 Лайф коуч
За повечето от вас тази професия не говори нищо, но пък набира все по-голяма популярност в България и по света. Лайф коучът (от английски life-живот, житейски и coach-треньор) е специалист, който помага на хората само чрез задаване на определени въпроси към истинските отговори и решения на неговите житейски проблеми (професионални или лични).
За първи път чух за тази професия (или бизнес) преди около една година. Веднага си купих книгата Коучинг с НЛП, която ми даде доста добра представа за какво става въпрос. Препоръчвам ви я и на вас, независимо дали мислите да се занимавате с коучинг или не. След това отидох на едно представяне по темата и от там си намерих моя лайф коуч, с помощта на която откривам отговорите на въпросите, които ме мъчат. Тя живее в чужбина и сесиите ги правим през Skype.
Какво ви трябва, за да започнете да практикувате тази дейност като основно занимание или като източник на допълнителни доходи? Само компютър с интернет и Skype. Тъй като тази професия не е регулирана все още в България не ви е необходим сертификат или диплома, въпреки че такива се предлагат и ще ви откроят от конкуренцията. Трябва ви доста четене и подготовка по въпроса, обаче. Не може да кажете аз съм коуч и да започнете да задавате въпроси (всъщност можете, но бързо ще ви разкрият, че услугите ви не си заслужават).
Ако решите все пак да станете специалист в тази област има институции, които предлагат да се сертифицирате като инвестицията ще е в рамките на 3 до 5 хиляди лева, в зависимост от времетраенето и модулите на обучението. Освен лайф коуч има и други видове коучове – за мениджъри, за предприемачи, за продажби, за работа в екип и други. Както казах, трябва само много четене, практикуване на уменията и да си намерите клиенти.
Бизнес идея № 2 Мултилевъл маркетинг
Мултилевъл маркетинга е бизнес като всеки друг. Единствената разлика е, че много схеми и откровени финансови пирамиди се представят за МЛМ компании и трябва да преценим добре с какво се захващаме. Другата особеност на този бизнес е, че в България си спечели много отрицателна слава, не само заради скритите пирамиди, а и заради агресивността, с която дистрибуторите или сътрудниците предлагат продуктите си.

Въпреки негативната слава, този бизнес има бъдеще в България. В световен мащаб това е единствения сектор от икономиката, който бележи ръст в продажбите и приходите по време на финансовата криза. Причина за това е неговия фундамент – бизнес без офис, без служители, без склад и други жизненоважни предпоставки за успешен бизнес в традиционната търговия. Тук не работите за никого, няма шеф и досадни колеги. МЛМ е може би едно от малкото места в бизнеса, където подкупите и връзките не са от значение.
Към днешна дата над 88 милиона души в света работят в тази индустрия, като техния брой стремително нараства. В България (според различни източници) техния брой е между 56 и 60,000 дистрибутора. Според Световната федерация за директни продажби приходите в световен мащаб за 2012 година са около 167 милиарда долара, като за България те са около 84 милиона долара.
Какво ви трябва за този бизнес? Само от 30 до 50 лева за първоначална такса, но за да е успешен бизнеса ви трябват известни познания за комуникация, продажби, психология и други. Хубавото е, че повечето компании предлагат добро обучение по тези теми, както и подкрепата на другите дистрибутори от вашия екип. Маржа с който работите обикновено е 30%. Няма друг такъв бизнес, който да стартирате на цената на една вечеря в ресторант и да ви носи такава печалба. За всеки друг франчайз ще трябва да се бръкнете с поне няколко хиляди лева. Успеха зависи от самите вас, но дори да не успеете какво губите? А, да, 50 лева.
Бизнес идея № 3 Личен консултант по здравословно хранене
Лично на мен ми трябва такъв 🙂 . Разбрах, че има такава професия преди няколко месеца. От тогава, все повече хора ми казват, че имат личен треньор по здравословно хранене и той им позволявал да ядат това или онова. Обикновено, това са хората, които изготвят и съответната фитнес програма, но не е задължително. За да не се ограничаваме само до тялото, нека наречем тази нова дейност за България треньор по личностно развитие, като включим и малко психология в нея. А ако добавите и техники за духовно израстване от далечния изток, ще сте хит на пазара.
Личния консултант по здравословно хранене ще върне баланса в живота ви
Личния консултант по здравословно хранене ще върне баланса в живота ви
Какво ви трябва, за да започнете? По-стегнато и релефно тяло (заради наложените стереотипи), знания, практика и реклама от уста на уста. За да сте успешни, обаче, ще трябва да се посветите изцяло на тази идея. Не може да набивате кюфтета и мазни храни, а да карате вашите клиенти да ядат само плодове и листни зеленчуци, нали? Надали, аз съм точния човек, който да дава съвети в тази сфера, но нека погледнем на тази идея от бизнес гледна точка.
Все повече хора осъзнават, че тялото ще е единственото нещо, което ще е с нас през целия ни живот и трябва да го поддържаме, за да ни служи вярно дълги години. Не е нормално млади хора (непушачи) да имат високи нива на холестерол и да се задъхват при изкачването на два етажа. И така, ако вашата страст е здравословното хранене, духовното извисяване и движението (във всичките му форми) тази бизнес идея е за вас.
Бизнес идея № 4 Финансов консултант
Това, което аз съм научил за финансите и по-скоро за личните финанси е главно от практиката, а не от лекциите в Техникума по икономика и в университета. Така че всеки, който отдели време да се специализира в някоя от областите на финансите като банково дело, застраховане или инвестиции, може да изкарва добри пари. Въпреки, че на пръв поглед има много финансови консултанти в България, много малко от тях си разбират от работата, а още по-малко предлагат точните продукти на своите клиенти и обслужване на европейско или световно ниво.
Независимо от вашето образование, не е трудно да се специализирате в застраховките „Живот“, например. Изберете компанията, която предлага най-добрите условия за вашите потенциални клиенти и станете техен агент. Тя ще ви предложи първоначално обучение за продуктите и как да ги продавате, а след това всичко зависи от вас. Няма да е лесно, защото работата по една дългосрочна застраховка не приключва с нейното сключване, а тогава започва и вашите ангажименти към клиентите ви ще са през следващите 20 или 30 години.
Друг вариант за инвестиционните продукти. Много хора вече осъзнават, че банковите депозити не са най-доброто нещо на света и покупателната им способност се топи с всяка изминала година. Както и при застраховките, проучете пазара и си изберете дружеството, което предлага точните продукти за вас и вашите клиенти.
За да сте успешни в този бизнес, трябва да мислите дългорсочно и да не се поддавате на временни изкушения като това да предложите грешен продукт на ваш клиент, само защото ще вземете малко по-висока комисионна. Това е много грешно и ако го превърнете в практика, много бързо ще напуснете този бизнес.
Бизнес идея № 5 Специализирано фотостудио
Както стана на въпрос малко по-нагоре фотографията изживява своя ренесанс и това, въпреки факта, че всеки има смартфон с камера. В тази връзка, наскоро чух за една сватба, на която младоженците решили да не наемат професионален фотограф и видео-оператор, а техните приятели и роднини да правят снимки и видео клипчета и после да ги обединят. Резултатът изобщо не бил добър и младоженците съжалявали, но вече не могат да върнат събитията назад.
Ключовата дума тук е „специализирано“. Не просто да снимате каквото ви падне, а да се насочите към точно определена област, където има търсене. Ще ви дам един пример. Всеки родител иска да запечати растежа на своите деца в снимки, но не такива от любителския фотоапарат, а направени във професионално фотостудио. Именно, в професионални фотосесии на бременни и на малки деца се е специализирала г-жа Череша, за която разбрах от хубавите снимки на моята племенница.
Ако децата и техните родители не са вашите предпочитани клиенти, може да се насочите към професионални фотосесии на тийнейджъри, абитуриенти, абсолвенти, за CV или т.нар. рекламна фотография (на хора, на продукти или на хора и продукти).
Какво ви трябва, за да стартирате този бизнес? На първо място добър фотоапарат, помещение и подходящо осветление. За да започнете тази дейност, инвестицията няма да надхвърля 5,000 лева, а ако не ви е нужно студио и ще снимате навън или при клиента, дори по-малко. Цените на професионалните програми за обработка на снимки също вървят надолу през последните години, като има и доста безплатни алтернативи.
Това бяха бизнес идеите за 2014 година, които може да стартирате с минимални средства. Те не са от сорта на „нова боя, с която може да направите вашето куче зелено“, а напълно приложими в България за всеки без специализирано образование. Единствено ви е нужно свободно време и страст. Ако те са налице, вашия бизнес ще е успешен.
Пожелавам успешна 2014 година на всички настоящи и бъдещи предприемачи!

ТАГОВЕ: онлайн, бизнес, интернет, уеб, търговия, пари, идеи, видео, съвети, onlain, online, internet, web, targovia, pari, idei, video, saveti.