Рокерско яке vs. бомбър

6
Добави коментар
boleyn
boleyn

Две безвременни класики, родени от суровата действителност.
Няма дизайнер или модна марка, които да не са флиртували с двете класики – рокерското и пилотското яке.
И двете отдавна са излезли

Две безвременни класики, родени от суровата действителност.

Няма дизайнер или модна марка, които да не са флиртували с двете класики – рокерското и пилотското яке.
И двете отдавна са излезли от тясната утилитарност и водят живот на модни икони, неподвластни на времето и променящите се трендове.

Рокерското яке има дълга и славна история, обикновено се асоцира с бунт, „живей бързо, диво и свободно“.
Появява се за първи път през 1900 като яке за мотоциклетисти, откъдето и името му. Първите, които започват да го произвеждат по-масово са Джак и Ървинг Скот.  През 1928 те правят някои въведения, с които рокерското яке става това, което познаваме и днес.
Сериозна роля за изковаването на славата има и Харли Дейвидсън.
Другият персонаж, без когото историята на якето нямаше да е същата, е Марлон Брандо. Кожената броня лепва на Брандо като излята и остава неразривно свързана с образа му на бунтар с ранима душа.

 

Няма дизайнер, който да не е флиртувал с рокерското яке – от Сен Лоран до Ейдж енд Ем. То стои както на мъже, така и на жени, комбинира се и с джинси, и с обувки на токчета, и с Т-шърт (бял за любителите на класиката) и с роматична рокля с флорален десен. Не се влияе от модата, то е винтидж, абсолютна класика.

Бомбър или пилотското яке е рожба на Първата световна война. Първи го обличат френските и белгийските пилоти на бомбардировачи през 1915. Тогавашният прототип е по-дълъг, измислен да предпазва летците от студ и вятър. Две години по-късно американците взаимстват модела и създават своя версия. Те дават и името бомбър. През 1931 пилотското яке претърпява редизайн, скъсено и прибрано с ластик в кръста, то става стандартната пилотска униформа в американските военновъздушни сили. С течение на времето се възприемат още няколко елемента, които му придават характерния и до днес облик. Том Круз излита към висините на холивудската слава, облечен в бомбър в незабравимата класика „Топ Гън“.

 

Големите в модата като Шанел и Живанши не остават безразлични към грубиянския, милитаристки чар на бомбъра. Версията на Шанел, изпълнена от атлазена коприна и щампована с вериги и характерното лого на марката се появява през 80-те и буквално подлудява модните кръгове. Оттогава забежките на пилотската униформа към дамския гардероб никога не са спирали. Мине ли в нежната половина на гардероба, бомбърът обикновено се сдобива с бродерии, капси и други детайли, смекчаващи мъжкарското му излъчване.