Джинджифил за здраво сърце, мускули и силен имунитет

4
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Джинджифилът е част от традиционната медицина на Изтока. Познат е на лечителите от Китай и Индия още от древността. Благодарение на Марко Поло, чудодейните му свойства стават познати и в Европа. Днес, освен в медицината, корените на джинджифила се използват и като подправка, както и в състава на чайове и отвари.

В 100 грама корен от джинджифил се съдържат около 80 калории, 17 гр. въглехидрати, 1,7 гр. захари и 0,75 гр. мазнина. Подправката е източник на диетични фибри, протеини, витамините В1, В2, В3, В5, В6, В9 и С. В съдържанието й влизат и калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.

Джинджифилът е мощен антиоксидант и антисептик. Елементите в състава му се отразяват добре на клетките, помагат при възстановяването след травми и намаляват болката. Повечето положителни ефекти от консумацията на тези корени произтичат именно от тези нейни сили.

Едва 2 грама джинджифилов прах намаляват кръвната захар с 12%. Подправката има свойството и да балансира холестерола в кръвта, а като прибавим и успокояващото му въздействие върху мускулите и понижаването на кръвното налягане, се оказва че коренът е сред най-препоръчваните хранителни добавки за здраво сърце и като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания.

Антиоксидантното и възстановяващо действие, както и свойството на джинджифила да бори инфекциите, го превръщат в подходящ елемент от диетата на всеки.  Джинджифилът се грижи и за мозъчните функции, забавя стареенето на клетките и ни поддържа активни. Етеричните масла, от своя страна, ускоряват метаболизма.

Още навремето, джинджифилът се е използвал като лек срещу морската болест. Днес свойството му да потиска усещането за гадене и повръщане го правят подходящ за бременни, в подходящите дози. Добро решение е и при стомашни грипове, тъй като полифенолите в него успокояват стомаха и действат благотворно върху стомашно-чревния тракт.

Пиперливият аромат и лютив вкус на джинджифила го правят идеален за студените месеци. Чаят и подправката затоплят тялото, успокояват хремата и болките в гърлото, и увеличават потенето, с което се изхвърлят токсините. Това позволява както предпазване от зарази, така и по-бързото оздравяване при състояния на простуда и грип.