КАКВО Е ДИСКОПАТИЯ И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ – АЛФАМЕДИКА

4
Добави коментар
amedica
amedica

Каво представлява дископатията?

Гръбначният стълб се състои от прешлени разположени един върху друг и се разделят от междупрешленни дискове, образувайки канал, в който е разположен гръбначния мозък. Гръбначният мозък се състои от сноп от нервни влакна, които напускат мозъка и предават сигналите му, с които контролира цялото тяло. Влакната напускат гръбнака през пространството между прешлените, където са разположени и междупрешленните дискове.

Дисковете са подложки, образувани от мека тъкан, който спомага за намаляване вибрациите по време на движение. Твърдата външна обвивка на диска се нарича фиброзният пръстен. Когато фиброзния пръстен се износи, диска губи амортисионните си свойства и височината му намалява, а когато дискът бъде притиснат твърде много от съседните прешлени, ядрото може да изтласка пръстена и да се образува издатина, която да притисне излизащият от там нерв. Такива увреждания на междупрешленните дискове на гръбначния стълб се наричат дископатия.

Какви за причините за развитието на дископатия?

Основани причини за развитието на дископатия са неправилна поза на работното място, чести микротравми, неправилен двигателен режим, небалансирано хранене, наднорменото тегло, стрес.

Какви са симптомите при дископатия?

Дископатията  причинява болка в областта на кръста и гърба, която може да се разпространи към корема и краката. Често тази болка се проявява при по-сериозни натоварвания на гръбнака както продължително ходене или стоене прав, скачане, пренасяне на тежки предмети или продължително шофиране. Не са редки и случаите, когато тази болка може да бъде усетена и при кашляне или кихане.

Лечение на дископатия

Лечението на дископатия започва консервативно с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди. Масажът заема централно място в лечебния план на пациенти, страдащи от дископатия. Чрез него се коригират микроразместванията на прешлените и се подобрява предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи, подобряват се кръвообращението и обмяната на веществата. Благоприятният ефект има и прилагането на специален ортопедичен колан, който да намали напрежението върху прешлените, като поддържа гръбначния стълб в правилната позиция. Когато е невъзможно проблема да бъде овладян с консервативен подход и наличие на съпровождащи сериозни усложнения, се преминава към оперативен метод на лечение

Как да се предпазим от дископатия?

Пазете се от затлъстяване – старайте се да поддържате теглото си в здравословни граници.  Една от най-лените формули за изчисляване на оптималното тегло е като от ръста си в сантиметри извадите 106 при жените и 103 при мъжете. Ако сте жена с ръст 160 см, когато извадите 106, вие следва да тежите около 54 килограма. Хранете се здравословно – дефицитът на Витамин А може да е рисков за развитието на дископатия. Много са полезни хранителните продукти, богати на Витамин С, както и студено пресованият зехтин и бадемово мляко. Приемайте всеки ден пресни плодове и зеленчуци и в никакъв случай не забравяйте да пиете вода.

Дръжте гърба и кръста си изправени – Когато сте седнали, дръжте гърба изправен, а краката на пода стъпили с цели стъпала. Когато работите пред компютър, се уверете, че екранът е на нивото на очите, а клавиатурата и мишката са така поставени, че лактите да стоят под ъгъл от 90 градуса.

Когато вдигате тежко, правете го по правилния начин – Когато вдигате тежко, застанете с крака разтворени на ширината на раменете. За да се изправите използвайте коленете и бедрата си. Дръжте мускулите стегнати докато товарът бъде свален. При носене на тежки предмети ги дръжте близо до тялото си.

Заздравете мускулатурата на корема и гърба – Правете системно упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема. Така ще създадете „мускулен корсет“, а това е най-важното за предпазване от дископатия.