10 съвета – Как да защитим очите си.

1
Добави коментар
ochichki.com
ochichki.com

Вредите от слънцето оказват влияние не само на кожата, но и на зрението ни. Все повече се шуми за риска от вредните UV лъчи, а като единствена ефикасна защита се оказва ретината на окото. Изкуствен заместител за нея са слънчевите очила, но когато не са правилно подбрани те могат много да увредят зрението ни.

Какви съвети дават специалистите и какво трябва да следваме в избора на слънчеви очила, избрахме да потърсим отговори в настоящата тема от нашият блог:

 

Избор на стъкла в слънчевите очила – това е най-важната част от слънчевите очила. Стъкла или поликарбоново покритие, трябва задължително да има UV защита. Фотохромното стъкло може да реагира на светлината и да е устойчиво срещи надрасквания. То не се чупи лесно. Пластмасовите лещи са устойчиви на удар и осигуряват добра запиша, леки са имат UV защита, но и лесно изкривяват гледката.Кое е важно в избора на слънчеви очила – качеството на очилата по отношение на стъкло, рамки, винтове е от значение, както и тяхното удобство. Колкото по-качествени са очилата, толкова по-малко драскотини ще се появяват по тях, пукнатини, обелване и пръсти от докосване.Цветове и модели слънчеви очила – офталмолозите са категорични, че оптимален цвят на защита в избора на очила за слънце е сивият. Той в най-голяма степен брани ретината, но и пропуска равномерно светлината. Стъкла в зелено и кафяво действат стимулиращо на определени зони от мозъка и предпазват нервните окончания. Тъмнокафявите стъкла увеличават контраста и са подходящи при шофиране, а жълтите стъкла са идеални по време на спортни занимания. За розови стъкла трябва да имаме предвид, че много променят цвета на околния свят.Рамка на слънчеви очила – според изследвания става ясно, че 50% от случаите на късогледство, далекогледство, глаукома, катаракта са провокирани от некачествени модели на слънчеви очила. Конюнктивитът също е сред заболяванията на очите, които могат да се предизвикат от токсични рамки на очилата.Цена на слънчеви очила – единодушно е мнението, че евтиното струва скъпо. Когато обаче става дума за здравето, не бива да се скъпим. Ретината на окото може да изгори за части от секундата, затова качествените модели слънчеви очила със защити имат значение.Очите на децата до 20 година са много податливи на вредни влияния. Така ретината им може да бъде увредена трайно, ако не се ползват очила със защити от вредните лъчи.Добре е да знаем, че приемът на някои лекарствени средства каквито са антибиотици, противозачатъчни, диуретици, увеличават чувствителността на ретината и тогава носенето на очила със защити е задължително.Когато времето е облачно и слънчевите лъчи не са осезаеми, най-силно могат да увредят зрението.За страдащите от мигрена е добре да носят по всяко време слънчеви очила. Те предпазват от ярка светлина и неприятни пристъпи в главата.Специалистите съветват по всяко време на годината да се носят слънчеви очила, а за най-опасни часове споменават времето между 10 и 14 часа.