Икономика и общество

18
Добави коментар
Desinka
Desinka

Наблюдавах с не особено голям интерес опитите на Слави Трифонов да влезе в политиката с мантрата: Аз не обичам политиката, но ще се жертвам за Вас българи! Ако ви звучи познато, то е защото на тези лъжи се хващаме не за първи път. От години систематично Слави превърна забавно развлекателното си предаване в политическа говорилня. Той и сценаристите му се изживяват като самоназначила се съвест на българина. Вместо да видиш очакваното шоу, все пак предаването се казва Шоуто на Слави, излизат неговите сценаристи, които започват да бистрят политиката и да определят кой е прави и кой е крив. Политическата насоченост на Слави също претърпя и няколко трансформация. Ако се върнем 10 години назад Слави се наслаждаваше на присъствието на Бойко Борисов на своето диванче и му думаше „Ти си голям мъж“. Сега вече отношенията им с Борисов са видимо захладнели и Слави е решил да взима властта в свои ръце. Интересното е обаче, че БТВ не реагира по никакъв начин на факта, че Слави използва трибуната на своето шоу и телевизията за политическа агитация. Нещо, което по принцип не се допуска от закона в свободна форма без изрично обозначение.

Последната идея на Слави е да предизвика референдум по 6 много важни според него въпроса, които ще променят нашето бъдеще и държавата едва ли не ще цъфне и върже. В тях обаче има доста повече популизъм, от колко здрава мисъл и  логика. Ето и моите отговори на тях и защо няма да подкрепя референдумът на Слави.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Не! Колко кандидатури трябва да разгледа всеки гласоподавател, за да може да направи информиран избор? При този вариант ще стане пълен хаос, в който във властта ще влизат все повече некадърници и то с малка подкрепа.

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Не, защото тогава се концентрира 2-но повече власт в ръцете на всеки народен представител, което води до повече отговорности и възможност за корупция. Да не говорим и че няма как да се свърши всичко физически и голяма част от нещата ще се вършат от екипът му. С други думи ще намалиш депутатите на половина и ще се увеличат екипите на всеки поне 3-но ако не и повече.
3. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

Не! Колкото повече една политическа система те кара да бъдеш обвързан с нея, толкова по ефективна е тя. Когато нямаш избор, за кого да гласуваш? Ако срещу теб имаш ТИР, дърво и автомобил, ще избираш, в кое от трите да се блъснеш или ще натиснеш спирачки? Мит е, че при задължителното гласуване ще се промени нещо. Подобни проучвания са правени много пъти и резултатите подкрепят основните. Може да имаш разместване в малките партии с малки проценти, но те така и не влизат в Парламента.

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

По принцип, да. Но ако ще се прави от доказано провалени хора, то ще е изпразнено от смисъл и съдържание. Все пак видяхме как рожбите на предходния строй, построиха демокрацията. Използваха я така, че да е в угода на властта, а не на хората. Нищо чудно, че все повече са хората с носталгия към „Бай тошево време“
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Не! Популизъм е, че политиката се прави без пари и само на добра воля и идеи. Ако държавата отделя средства, за политиката, това й дава възможност да бъде независима от различни бизнеси и дарители. Това, че има политически партии, които са алчни искат още и за това изпълняват поръчки, не прави системата не нужна, а просто показва нуждата от адекватно прилагане на закона.

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Не! Всички трябва да станем част от системата на МВР, за да се запознаем с кандидатите и да оценим техните професионални възможности и лични качества?

Моето лично мнение е, че е необходима реформа в съдебната система, за да може да се прилагат законите, а не да се чудим какви ли не глупости да правим. И да се приемат тези искания на Слави, пак ще се намери кой да ги заобикаля. После пак ли ще пишем нови точки? Именно тези хаотични движения подхранват провалената ни система и ни остават с впечатление, че сме безсилни.