10 съвета как да не напълнеем в студените месеци

1
Добави коментар
ZelenaQbulka
ZelenaQbulka

Сряда, 11 Ноември 2015г. 08:59ч.

Когато навън е студено, организмът ни се нуждае от повече енергия, съответно и от повече храна. Затова през есента и зимата ни се хапва повече и по-калорични храни. Специалистите дават няколко ценни съвета как да избегнете опасността от излишните килограми.

Пийте повече течности. Всички ние намаляваме приема на течности, когато температурите паднат, а не трябва. Организмът се нуждае минимум от половин литър течности, за да преработи храната и да изхвърли ненужното. Иначе обмяната на веществата се забавя и това води до наднормено тегло.

Предпочитайте продукти, богати на целулоза. Тя трябва да съставлява 1/5 от менюто ни. Винаги вземайте и салата, казват диетолозите.

Започнете деня с кисело-млечен продукт. Когато станете от сън задължително изпийте чаша топла вода, а след това хапнете кисело мляко с мюсли или извара. В кисело-млечните продукти се съдържат белтъци, които засилват обмяната на веществата.

Хапвайте по малко черен шоколад. Той е идеалният вариант за нещо сладко, което няма да ви се „залепи” на корема или ханша. И ще повиши настроението ви!

Залъжете чувството за глад със сушени плодове и ядки. Сини сливи, фурми или орехи – всеки един от тези продукти ще ви зареди с енергия и няма да доведе до напълняване, ако разбира се, не прекалите с колечиствата.

Яжте бадеми. Специалистите препоръчват на ден да изяждаме по 15 бадема – сурови.

Пийте кафе. То убива апетита и ободрява. Здравословно е да пиете не повече от 3 чашки на ден, казват медиците.Освен това ароматната напитка помага на организма да се освободи от излишните течности.

Не влизайте гладни в магазина. Когато сме гладни, организмът отделя по-голямо количество грелин, хормон, който засилва обонянието… А той ни кара да купим много повече неща, от които имаме нужда.

Не сядайте на масата веднага след като се приберете. Когато навън е студено, тялото е охладено, и в желанието си да се защити от загубите на енергия мозъкът изпраща сигнали, че сме по-гладни, отколкото в действителност сме. Специалистите съветват първо да изпием чаша топъл чай, за предпочитане – зелен, или топло кафе и след това да помислим за обяда или вечерята.

Представяйте си как ще изглеждате с 10 килограма отгоре. Ако ви се прииска да хапнете нещо сладичко или мазно, представете си как ще изглеждате в огледалото… Това често кара хората да се откажат от първоначалното си намерение да изядат нездравословен бургер или парче торта, коментират психолозите.

Назад