Санкт Петербург – Венеция на Севера

1
Добави коментар
markcomm
markcomm

Санкт Петербург е известен още като Венеция на Севера.  Градът е ситуиран в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море.

Между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 година – Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург. Градът има влажен континентален климат с хладно лято, което се дължи на влиянията на Балтийско море и неговите циклони. Лятото е типично хладно, влажно и съвсем кратко, докато зимите са дълги, студени, но често се случват да са меки. Средната дневна температура през юли е 22°C; летният максимум е около 34°C, зимният минимум е около -27°C .

Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът поднася уникална гледка с геометрична елегантност. Грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати и до ден днешен. В историческото сърце  на града се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и прекрасни църкви. Чисто географски това е най-северният град в света с население над 1 милион души. През 1990 г. историческият център на града и дворцово-парковите ансамбли в предградията му (Царско село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гатчина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронщат) са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева.

Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж, съхраняващ най-богатата картинна колекция в света, включваща произведения на Леонардо да Винчи, Рафаело, Джорджоне, Караваджо и  други велики художници.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. В Мариинският квартал на града се намира известният с великолепието и талантите си Мариински театър за опера и балет. С U-образна зала с капацитет от 1625 седящи места Мариинският театър е открит на 2 октомври 1860 г. Наречен е в чест на императрица Мария Александровна.

От другата страна на Нева – на остров Василевский, е университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал Петроград е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда. От май до ноември, в ранните часове големите мостове се вдигат, за да пропуснат потока от кораби.

В Санкт Петербург са живели и творили много известни личности като Пьотр Илич Чайковски, А.С.Пушкин, Ф.М.Достоевски, А.П.Чехов, Александър Блок, Анна Ахматова, Дмитрий Шостакович и др. В Художествената академия са учили Карл Брюлов и Иля Репин. В Петербург Менделеев съставя Периодичната система.

Още по темата: