Идва ли Uber за банките?

8
Добави коментар
borsi
borsi

Платформи за директен достъп дават по-евтини кредити и по-високи лихви на инвеститорите

Отпускането на кредити на хора и фирми е в основата на банковата дейност, но бързият ръст на алтернативни платформи с пряк достъп означава, че банките ще отчетат пазарни загуби подобно на таксиметровия бизнес, който беше засегнат от услугата Uber. 

Поради ниски лихви много частни инвеститори и хедж фондове изливат милиарди в парични платформи, при които заемодатели и инвеститори контактуват директно, без да използват посредничеството на банки. Предимството е, че дават по-висок доход на инвеститорите, а обслужването на кредити е по-евтино. Във Великобритания по-слабо регулираните сред които са Lending Club, Funding Circle и Prosper, агресивно измъкват бизнеса от банки, които бяха притиснати да се освободят от рисковите си активи на фона на затегнатите регулаторни изисквания. Застрахователи и мениджъри по управление на активи също отхапват пазарен дял, предлагайки директни кредити на бизнеса. За последните 2 години от частни инвеститори са събрани над $ 80 млрд., които се насочват за кредити към малкия бизнес. Глобален годишен доклад прогнозира, че технологичната конкуренция ще свие печалбата на глобалния банков бизнес от търговски и потребителски заеми с 60%, а приходите – с 40% през следващото десетилетие. Допълнително межде 10% и 35% от печалбата и приходите може да бъде загубена от таксите за кредити за малкия и средния бизнес, управлението на активи и ипотеките.

Консултантската компания PwC смята, че директното кредитиране в САЩ ще се увеличи до $150 млрд. годишно при $5,5 млрд. през 2014 г. Предимството на тези компании е, че те нямат необходимост да поддържат ниво на капитал по банковите регулации, да държат ликвидни активи, да правят разходи за откриване на клонове и представителства, което оскъпява бизнеса на банките и съответно прави лихвите по кредитите по-високи, отколкото в директното кредитиране.