Архитектурни заигравки и награди

2
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Прогресът на архитектурата винаги е бил показателен за развитието на технологиите и темповете на модернизация. На тазгодишния Световен архитектурен фестивал в Сингапур се вижда, че въображението на дизайнерите е стигнало невероятни върхове.

За сграда на годината е обявен луксозният комплекс ‘Marina Bay Sands’ – раздвижено “вертикално селище”, което представлява истински шедьовър на архитектурата. Съдиите го награждават заради “радикалния и алтернативен” подход. Според директора на фестивала Пол Финч „проектът оставя следа с примера си за смело, съвременно архитектурно мислене. Това е “един алтернативен подход към сгради, които иначе биха били напълно еднакви.“

‘Marina Bay Sands’ се състои от 31 жилищни блока, подредени един върху друг, а всеки от тях има по 6 етажа. Включени са и плувни басейни, градини, тенис кортове и тераси на покрива.

На фестивала са представени и други впечатляващи сгради. Награда за “Бъдещ проект” е дадена на усукания небостъргач “Vancouver house” в Канада, който според съдиите ще даде пример за нов вид градска типология.

Олимпийският стадион в източен Лондон също получава награда за “Светлинно-ориентирано развитие”. Оценен е фактът, че архитектите са успели да го направят “устойчив, ефективен и верен на олимпийските традиции в Лондон”.

Проектът за колежа по сценични изкуства в Уелингът взима награда в категория “Образование на бъдещетo“, заради “поетичната връзка между съществуващата околна среда и планираните сгради”.

А ето и други наградени за вече изпълнени проекти:

В категория “Къща” – “Къщата Сайгон” в град  Хо Ши Мин, Виетнам

Категория “Град и общност” – къща в квартал Кам Тхам, Виетнам

Категория “Места за разнообразна употреба” – хотел “Casba”, Австралия

Категория “Висше образование и научни изследвания” – Музикалното училище “Тохо Гакуен” в Токио, Япония

Категория “Офис” – офис сградата “HIGO”, Япония

Категория “Центрове за пазаруване” – търговски център в град Чънду, Китай

Категория “Изложения” – “Бразилското изложение” в Милано, Италия

Източник: www.independent.com