Едно денонощие на Плутон и на Харон!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите на този уебсайт. Също така споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с партньорските си социални медии, рекламните си партньори и партньори за анализ.

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 23 Ноември 2015

Посещения: 33

През месец юли 2015 г. автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ направи снимки на Плутон в рамките на едно пълно плутонианско денонощие. Най-добрите снимки бяха комбинирани, за да покажат този изглед на планетата по време на едно цялостно околоосно завъртане. Credit : NASA/JHUAPL/SwRI
23 ноември 2015 г. 10:30 ч.
Светослав Александров. Едно денонощие на планетата Плутон продължава общо 6.4 земни денонощия. Тези снимки бяха заснети от автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ в периода между 7-ми и 13-ти юли. Тъй като мисията бе свързана с облитане, а не с навлизане в орбита около Плутон, снимките са с вариращо качество – някои са по-детайлни, а други не са чак толкова детайлни. Ако си представите, че на мястото на горното съставно изображение се намира часовник, в позицията на 6 часа са регионите от Плутон, които „Ню Хърайзънс“ засне с най-големи детайли. Там се намира прословутото плутонианско „сърце“, кръстено на името на откривателя на Плутон – Клайд Томбо. Най-далечните снимки са в позицията на 3 часа, на тях не се виждат много детайли.

През месец юли 2015 г. автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ направи снимки на Харон в рамките на едно пълно местно денонощие. Най-добрите снимки бяха комбинирани, за да покажат този изглед на спътника по време на едно цялостно околоосно завъртане. Credit : NASA/JHUAPL/SwRI
Подобно на Плутон, едно денонощие на най-голямата луна Харон също продължава 6.4 земни денонощия. И тук снимките изобразяват как луната се променя в рамките на едно околоосно въртене. И тук те са с вариращо качество. Най-далечните снимки на това съставно изображение се намират в позицията на 9 часа, а най-детайлните – в позицията на 12 часа.
Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/

КОСМОС БГ – Сайт за космонавтика, Powered by