Фотоподмладяване чрез IPL процедура в Център за естетика Vega

6
Добави коментар
infojoker
infojoker

Интензивна пулсова светлина – IPL, успешно се прилага и за подобряване на цялостното състояние на кожата, естетична процедура, известна като фотоподмладяване и е част от козметичната дерматология. Методът се осъществява посредством облъчване със светлинна енергия на определени участъци от кожата. Облъчените участъци с IPL абсорбират светлинната енергия и по този начин се стимулира производството на нов колаген. Колагенът помага за възвръщане на здравия вид на стареещата кожа. При образуването на нов колаген се отстраняват фините бръчки и линии в третираните зони. Чрез фотоподмладяване се намалява зачервяването, особено забележимо при розацея (хронично кожно заболяване). С интензивна пулсова светлина се премахват петна по кожата, образували се в следствие на прекомерно излагане на слънце, намалява се размера на разширените пори, а кръвообращението се подобрява.

Каква е най-подходящата възраст за IPL® фотоподмладяване?

Тя е различна при различните индивиди. По принцип, първите симптоми на стареене на кожата се наблюдават около 25 годишна възраст, като след 30 години те са ясно видими. Разбира се значение има и начинът на живот и хранене, наследствените фактори и други. Колкото по-рано се започнат процедурите по предотвратяване на стареенето на кожата, толкова по-добър е ефектът, защото се наблюдава освен лечебно и профилактично, превантивно действие. След 60-65 годишна възраст, ефектът на IPL® фотоподмладяването е по-слаб и несигурен.

Кой е най-подходящият период за провеждане на дерматологичните процедури? Обикновено този вид терапия за фотоподмладяване се провежда през есента, зимата и пролетта, защото необходимо условие за успех е липсата на слънчев загар. Ако кожата Ви е светла, нямате тен и нямате планове за продължително излагане на слънце, процедурите могат да се провеждат и през лятото.

Как се провежда самата процедура – фотоподмладяване?

След старателно почистване, кожата се намазва с предварително охладен прозрачен гел, допира се кристалният вълновод, който е с температура около 5 градуса по Целзий и се емитира светлинният импулс. При това се усеща слабо до умерено пощипване за части от секундата. Действието се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо, за да се покрие обработваната кожна повърхност. Например за цяло лице се изразходват около 100 импулса и продължителността на самата процедура е около 20-25 минути. Заедно с предварителната подготовка и последващото охлаждане, изразходваното време е около 50-60 минути.

Как ще се чувствам след самата процедура?

Непосредствено след процедурата ще усещате кожата си топла. Налице е червенина, която преминава за минути или часове.

Кога ще забележа ефекта от процедура IPL фотоподмладяване? Ефект се забелязва след всяка процедура, като той се усилва с времето. Първоначалните промени са свързани с намаляването на разширените капиляри и пигментните петна по кожата. По-късно се наблюдават и останалите промени, свързани с релефа на кожата – заглаждане на разширени пори, фини бръчки, стягане на кожата и известен лифтинг ефект.

Тъй като тези ефекти са резултат от предизвиканото засилено образуване на нов колаген, те изискват съответното време, което е необходимо за стимулираните фибробласти в дермата, да го произведат. Обикновено максимума си тези ефекти достигат около 6 месеца след последната процедура.

Каква е продължителността на постигнатия ефект?

Зависи от начина на живот, хранене, стресови ситуации и почивка, тютюнопушене, поемана доза ултравиолетова радиация от изкуствени (солариуми, медицински апарати) и естествени (слънце) източници, както и от генетични фактори. Смята се, че минималната продължителност на постигнатия ефект е около 2 години, а максималната около 7 години.

Необходимо ли е да се правят поддържащи процедури?

Добре е, ако след първоначалната серия от 6 процедури, се правят по 1-3 годишно с поддържаща ефекта цел. Разбира се, възможно е и след няколко години да се направят отново 6 последователни процедури, вместо ежегодни поддържащи.

време за една процедура: 40 мин. – 60 мин. време между процедурите: 3-4 седмици среден брой процедури: 4-6 броя цена