Цивилизованата събота vs Черният петък или книжарниците vs консумеризма

3
Добави коментар
Idiotoria_Taurus
Idiotoria_Taurus

Малките книжарнички на Великобритания, онези уютните и кокетните в страничните улички. Онези, в които освен да избираш книги с часове, да четеш тайничко гратис и книжарят да се прави, че не забелязва, преоткриваш любовта към книгите или просто откриваш любовта на живота си. Както Джулия Робъртс във филма “Нотинг Хил”, спомняте ли си?

Та именно тези симпатични местенца, чрез Асоциацията на книгопродавачите, предлагат антитеза на истерията за пазаруване Черен петък (Black Friday), тръгнала от САЩ и заразила целия свят. Денят, в който някои дори губят човешкия си образ и влизат в кървава битка за чифт лъскави обувки или за един прост тиган.

Цивилизованата събота

Вечното британско бунтарство и симпатичната чудатост на острова раждат инициативата “Цивилизованата събота”. Днес, след епичните сблъсъци в търговските центрове и стълпотворенията по главните търговски улици, книгопродавачите от над 100 книжарници канят консуматорите на едни по-особени, но за сметка на това човешки, “дегустации” и “разпродажби”.

Струнен квартет, чаша просеко, топъл чай, разговори с нашумели автори, огромни плюшени кресла, в които докато Ви четат откъс от книга, получавате и безплатен масаж на ръцете, кафе и сладкиши, класическа музика и шампанско – това са само част от глезотийките, които предлагат книжарниците като антипод на блъскането, бутането и крещенето на Черния петък. От Асоциацията вярват, че спокойствието и нормалността, трябва да се върнат в пазаруването и намалението на цените не трябва да е единствения двигател на продажбите. Те залагат на общуването, разговорът, човешкото отношение и приятната атмосфера. Именно затова и за трета поредна година участват в кампанията “Книгите са моята пазарска чанта”, която се провежда в последните три месеца на годината и се стреми да популяризира книжарниците като място, което не трябва да се пропуска при препускането по магазините.

На снимката Бен Титчънър, отговорник за детската секция на книжарница Блекуелс в Оксфорд, се подготвя за Цивилизованата събота, докато управителят му Зул Вержи споделя за местния вестник “Това е една национална инициатива, която е просто закачливо изплезване към Черния петък – символ на хаос и гюрултия. Цивилизованата събота е спокойно и подредено изживяване, при което клиентите ни могат да дойдат, да загърбят проблемите си, а ние да направим всичко възможно те да се отпуснат и да отдъхнат от ежедневната надпревара.”

А може би в Цивилизиваната събота ще ви харесат и тези статии

От любов към книгите

За втория живот на хиляди книги и единствения на Антон

“Вий книги ли читети ве, вий сти мноо зле”

В приказния дом на книгите

Или пък просто отскокнете до близката книжарница и се върнете с книга, с която да прекарате съботната вечер. Времето е подходящо да се превърнем от консуматори в читатели

(Visited 5 times, 5 visits today)