20-те най-големи заблуди в които вярват хората

1
Добави коментар
infosi
infosi

Списание Independent реши да състави списък на най-големите заблуди, в които вярват хората.
Ако мислите, че децата са хиперактивни, защото прекаляват със захарта, че хамелеоните променят цвета си, за да се скрият и че една човешка година се равнява на седем кучешки, тогава информацията ви е погрешна.

1. Кафе

Повечето хора мислят, че кафето се произвежда от зърно, но специалистите твърдят, че това са семена, които по погрешка наричаме зърна.

2. Хамелеони

Обикновено всички мислят, че камелеоните променят цвета, за да се адаптират към околната среда, но те всъщност го правят в зависимост от настроението, температурата и излагането на слънчева светлина.

3. Еверест

Много често го наричат ​​най-високата планина на света. Но въпреки, че върха на тази планина е най-висок от всеки друг над морското равнище, Мауна Кеа е по-висока, ако планината се измерва от долния край под вода чак до върха.

4. Великата китайска стена

Грешно е и мнението, че Великата китайска стена се вижда от космоса. Но астронавтите на Аполо твърдят, че не са могли да я видят от Луната.

5. Кучешки години

Една човешка година, нормално е еквивалент на седем кучешки. Но това не се отнася за всички породи, зависи от вида и размера на кучето.

6. Загуба на топлина

Често се казва, че бързо губиm топлина през главата. Експерти твърдят, че това е мит, и че на хората ще им бъде еднакво студено при температураta e под нулата биха излезли без шапка, както и когато биха излезли без панталони.

7. Земята

Научихме, че Земята се движи около Слънцето. Технически, това, което се случва, е, че Земята, Слънцето и другите планети, обикаляt около орбитата на центъра на Слънчевата система.

8. Чувство за вкус

Мислиш ли, че различните части на езика откриват различни вкусове? Грешно! Това е научно потвърдено. Усещането за вкус идва от всички части на езика, въпреки че различните части са чувствителни към определени вкусове.

9. Фъстъци

Въпреки че мнозина мислят, че фъстъците принадлежат към групата  на ядките, те всъщност са член на семейството бобови култури, заедно с боб, грах, соя и бадеми.

10. Децата и сладкото

Родителите често твърдят, че децата им са пълни с енергия след консумация на сладко. Но това не е вярно, тъй като повечето изследвания показват, че захарта по никакъв начин не води до хиперактивност.

11. Човешки сетива

Повечето хора предполагат, че човек има пет сетива. Но имаме най-малко девет, а някои учени смятат, че има дори 12. Сред тях са налягане, сърбеж, жажда и много други сетива.

12. Коледни бисквитки

Въпреки че повечето хора смятат, че fortune cookies са традиционна китайска храна, техни „изобретатели“ са американците.

13. Суши

По време на яденето на това традиционно японско ястие, повечето хора си мислят, че ядат нещо, което в превод означава „необработена риба“, но суши всъщност означава „да се пробва сурово“.

14. Викинг каски с рога

Поради някаква причина, целият свят вярва, че викингите се разхождали наоколо с рога на главата, но няма никакви доказателства, че това е вярно.

15. Забранения плодове

Всички смятат, че забранения плод, което се споменава в Стария завет е ябълката. Но никъде в Библията не се споменава ябълка, а само плод от дървото на знанието.

16. Витамин С

Вкоренено е и мнението, че витамин С е полезен в борбата срещу настинка. Но повечето експерти отбелязват, че има малко или никакви доказателства, според които витамин С по никакъв начин не ускорява и подпомага лечението на настинка.

17. Кофеин

Въпреки че се смята, че кофеинът предизвиква дехидратация, това не е вярно. Напитките, съдържащи кофеин могат да имат леко дехидратиращо действие, но не увеличават риска от дехидратация.

18. Плъхове в Лондон

Разпространен е и митът, че в Лондон винаги се крие някой плъх на два метра или по-малко от вас. Но това не е вярно, защото плъховете не са толкова равномерно разпределени из града.

19. Пингвините

Това много ще разочарова романтиците – пингвинските двойки не си остават верни цял живот. Те са предимно моногамни, но някои видове като царския пингвин, знаят и да живеят в полигамия. Конкретно, имат един партньор през един сезон на чифтосване, но следващата година вероятно ще намерят друг.

20. Тъмната страна на Луната

Тъмна страна на Луната не съществува, защото Луната постоянно се върти около оста си. Но и няма известна територия на планетоиди, което би могло да бъде в пълен и постоянен мрак.