Е този глас, който никога не може да бъде заглушен!

4
Добави коментар

Представете си в някой град от южна България да съществува терористична организация. Представете си Варна да иска да се отдели от България. Представете си в България да има почти 1 милион безработни, от които 60% да са на възраст между 25-34 години. Какво би било настроението на гражданите? Какви биха били перспективите на страната?

Е, всичко това се случва…в Испания. Доскоро съществуваше терористична организация в Страната на Баските. Каталуня преди няколко дена обяви, че започва процес по отделяне от Испания и до 2017 ще обяви независимост. Безработицата е 22%, т.е. около 4 млн и половина, от които 60% са младежи. Не знам, ако подобен сценарий се развива в България каква би била реакцията на хората, но в Испания никой не съм чул да каже „Е*ал съм й майката на тая държава!„.

Още в началото на кризата през 2008, казах, че Испания ще се изправи на крака. Не, защото има по-свестни политици, а защото има по-силни граждани. И го направи. В момента расте с над 3%…първенец в Европа.

Най-голямата разлика между България и всички западни страни са хората и техният манталитет.

Докато в България думата „Държава“ се свързва с изпълнителната и законодателната власт, в западните страни тази дума е синоним на думата „Нация“, т.е. народ. На запад хората са наясно, че, ако искат нещо да се промени, ако искат нещо да се постигне, това зависи първо от тях и после от който и да е. Никой не чака Държавата да свърши нещо. Кога ще стигнем Америка ли? Когато работим на две места и имаме собствен бизнес. Когато грешим, губим и въпреки всичко продължаваме.

Какво би била една държава без народа си? Една пуста територия. Всяка територия има нужда от управление и нация, за да се нарече „държава“, но дори управлението произлиза от народа. Записано е в първите членове на всяка европейска Конституция – „цялата държавна власт произтича от народа“. Чл 2. от Конституцията на България.

Следователно, преди да се запитаме защо стандартът на живот в България е различен от този в други западни страни, първо трябва да се запитаме по какво се различаваме от западните народи.

Какво кара испанците да бъдат оптимистично настроени и да се борят, въпреки че имат много повече мотиви да се оплакват от българите?

Това е най-важният въпрос, на който трябва да намерим отговор. Начинът на мислене определя действията ни, а те раждат резултати. Ако искаме да постигаме успехи трябва да започнем да гледаме на проблемите като на възможности. Няма проблем, който да не може да бъде решен. Нужна е визия, адекватен анализ на ситуацията, ресурси (капитал, хора, информация, и т.н.), и желание за действие. Ако погледнем на нещата по този начин, ще видим, че България е страна на възможностите. Има толкова много проблеми за решаване, за които не е нужно да чакаме Правителството да даде инициатива.

От по-горе изброените неща, може би най-важното е „Визията“. Визията е, която кара човек да вижда нещата по различен начин, да гледа в перспектива и да търси инновативни решения. Без визия човек тъпче на едно и също място. Точно това е, което се случва в България. Точно заради това в последните дни се въртят няколко текста, които станаха толкова популярни, защото един човек „Е*ава майката на държавата“. Точно заради това, един текст с нормален тон, в който се обсъждат различни мерки, идеи, проекти, не би станал популярен. Просто защото много хора не биха го разбрали. Те нямат визия.

Колко от вас познават различните образователни системи? А данъчните? А пенсионните? Колко от вас имат собствени идеи за развитието на тези системи в България (визия)? За съжаление, България едва поема по първата стъпка. В страната дебатът все още се върти около оплакването, псуването, мърморенето, отколкото около идеи и предложения с обосновани аргументи. Това трябва да се промени.

Известно е, че един от големите проблеми на България е демографската криза, но има нещо много по-важно от това колко на брой граждани живеят в една страна. И това е с какво са заети те. Моментът, в който се намира дадена страна е съвкупност от бездействието и действието (позитивно и негативно) на отделните граждани (и основната власт, но в началото изяснихме, че тя произлиза от суверена – народът). Ако приложим това за нашата страна, въпросът дали сме по-добре отпреди 1989, примерно, е погрешен. Трябва да се запитаме, можеше ли България да бъде по-добре, отколкото е в момента или не? Ако се обърнем назад и видим всички грешки, на обществото и на властта, лесно ще стигнем до извода, че тези грешки са били резултат на нашите действия или бездействия. Следователно, състоянието на България в момента не се определя от колко хора живеят в нея, а какви са решенията, които взимат…и това ще продължи да бъде така, дори населението да намалява.

Каква е връзката с демографската криза и състоянието на България? Връзката е, че след тези популярни и вулгарни текстове, в които лиспва всякаква логика и идея за промяна, се замислих, че населението трябва да продължи да намалява. Онези, които смятат, че България не е за тях, че няма бъдеще, нищо не зависи от тях и всички са маскари – те трябва да си купят един еднопосочен билет, който не е повече от 100€ в повечето случаи, и да имат куража да се пробват в някоя от успешните за тях страни.

България няма нужда от мърморковци, ругатни и т.н. България не е единствената страна с уникална история и красива природа. Това, което може да направи страната ни уникална са хората. Ето защо в България трябва да останат, и да се върнат, хората с желание за промяна, онези, които не просто милеят за страната, а са сигурни, че с много труд всичко е постижимо. Онези, които са прекарали 10-15 години в чужбина и са разбрали, че и страната, в която са живели е имала трудни моменти, но са преодолени, когато обществото е било сплотено. Не може да съществува сплотено общество от мърморковци.

Вие, които псувате страната, т.е. нейния народ, вие които смятате, че България не струва, че е една пропаднала страна, вие които нямате визия и не виждате перспективата, които ви е страх от провала и неуспехите…

Вие сте свободни да напуснете България. Във вас няма нищо от Ботев, Левски, Каравелов. Вие пречите на онези, които се борят да се постигне нещо по-добро, а те са много. За съжаление, не са повече от вас. Не ви гоня, но няма и да се мъча да ви спирам и да ви казвам колко много България се нуждае от вас. Окуражавам ви да вземете решение. Границите са отворени, билетите са евтини. Съберете кураж поне за това и не „Е*авайте майката“ на онази държава, която мнозина се опитват да оправят. Тръгнете си тихомълком, успейте в чужбина, сменете си гражданството, ако искате и бъдете горди с това. Дали ще сте нужни за България или не, зависи изцяло от вас.

Автор: Мартин Павлов
Статията е споделена от Lentata.com

Like this:

Like Зареждане…

Related