Оптимизиране seo – оптимизация на уеб сайт Сео

1
Добави коментар

Оптимизация на Български сайт за Търсачки

На първо място, процесът по оптимизация на сайт е универсален и няма някакви географски-повлияни различния и специфики като цяло. Но всъщност са налице някои различия в начина, по които алгоритъмът за подреждане на резултатите организира страниците на първите позиции. Т.е. въпреки всичко в родното интернет пространство могат да се забележат много сайтове, които лесно и бързо са постигнали добро класиране, при това за сравнително трайно време. Това на Запад отдавна не е така, тъй като прекаленото спамене, основно на английски език, е съсредоточило вниманието на инженерите, занимаващи се с разработката и усъвършенстването на ботовете на световните търсачки като Google и Bing, именно в тази област. Аз лично съм виждал всякакви куриози. Например уеб страници, които без никаква оптимизация на сайт успяват да се класират в средно-конкурентни ниши, при това без обновяване. Все пак става въпрос само за няколко десетки обратни линка, които въпреки всичко успяват да задържат сайта напред въпреки факта, че под него са разположени страници с по няколко хиляди backlinks. Забелязвам също тенденцията сайтове с една единствена страница с лекота да се позиционират веднага след изработка на сайт на първа страница, при това не временно, а седмици или дори месеци по-късно. Липсата на конкуренция ни позволява лесно да си обясним последния факт, но в крайна сметка в определени случаи се стига до парадокса целенасочената контекстуална употреба на таргетираните основни и второстепенни ключови думи и изрази да бъде по-ефективна от натуралното изграждане и поддръжка на страница, било то и чрез професионална оптимизация на сайт.
С други думи, в ниши, където няма голяма конкуренция поради липса на потребителско търсене, което определя до голяма степен наличието на предлагане не само онлайн, а по принцип, се класират лесно спамерски сайтове дори без съдържание с достатъчно повторения на ключови думи. Една от основните причини за това е липсата на качествено-оптимизирани фирмени сайтове, които да заемат челни места. Така де факто всеки може да класира своя уеб сайт на първа страница в по-малка ниша, независимо от липсата на достатъчно релевантна информация и организация на съдържанието. Много филтри за момента не работят при организацията на националните резултати от търсенето, което от една страна води до разминавания в търсените изрази и изведените резултати, а от друга позволява злоупотреби при оптимизация на сайт, обикновено в непрофесионален аспект. Иначе казано, немалко сиви и черни методи за SEO са доста ефективни, поне съдейки по това, което съм виждал.

За момента позиционирането на сайт в някои по-големи ниши също би могло да се постигне без почти никакви инвестиции и правилен подход, но според личните ми наблюдения алгоритъмът се развива твърде бързо и до няколко години натуралното развитие на уеб проект ще стане по-ефективно, което пък предполага и дискредитиране на страниците, чиято авторитетност пред търсачките е манипулирана по неестествен някакъв начин.

 

Оптимизиране seo