5 важни стъпки при подготовка на съдържание за онлайн магазин

1
Добави коментар
hristomitkov
hristomitkov

От къде да започнем? 
Независимо от това дали търговията е онлайн или офлайн зад успеха често стоят добро планиране и ефективен модел на работа. За щастие онлайн търговията в голяма степен е автоматизирана и управлението на онлайн продажбите се осъщаствавя сравнително лесно.

Една от големите заблуди при начинаещите онлайн търговци е, че първо се създава онлайн магазин и след това се работи върху съдържанието. Истината е много по-различна и практиката показва точно обратното. Търговците с готово съдържание са по-подготвени при избора на платформа за онлайн търговия и успешно стартират проектите си без излишни забавяния и допълнителни разходи.

За да бъдете по-успешни сме изброили 5 основни стъпки за създаване на съдържание и за ваше улеснение сме добавили няколко нагледни примера. Ако това не ви е достатъчно тествайте нашия демо магазин.

Какво трябва да знаем за съдържанието в онлайн магазините?
Всеки онлайн магазин по условие е разделен на няколко основни части, които са носители на информация – съдържание, предназначено главно за потребителите и техните нужди. Всеки електронен магазин има административна и публична част. Най-често информацията се структурира в:

Продуктово меню – основни продуктови категории, подкатегории и отделни продукти с подробно описание, налчиност, цена.
Филтри за разпределение на различните продукти по различни признаци – марка, цена, намалена цена, нов продукт, предназначение, цвят, материал.
Потребителско меню – регистрация и вход, потребителска кошница, поръчки, плащания, доставки, преференции и друга информация за отделните потребители.
Информация за вашата фирма, условия за ползване на магазина, разплащане и допълнителна информация.
Контакти – телефони, адрес, телефони, работно време

Първа стъпка – „Представяне на фирмата“ и „Условия за ползване“
Всеки търговец преследва своите бизнес цели, но в тази статия няколко пъти ще повторим, че за вашият бизнес най-важно е потребителското поведение. Това означава, че онлайн технологиите позволяват постоянно да се събират данни и да се правят подобрения, които да отговарят на промените в търсенето и предлагането. Преди да се захванете с вашите продукти направете няколко проучвания за да опознаете силтите и слабите страни на вашите онлайн конкуренти. След това съставете списък с всички основни не-продуктови раздели на бъдещия ви магазин. Опишете историята на вашия бизнес, бъдете конкретни и ясни, като отговорите на въпроси, като:

Кои са участниците във вашия бизнес?
Защо потребителят трябва да избере вас и вашите продукти?
Какви са ползите за тях и какво ще получат от вас?

Осигурете задължителната информация:

Данни за контакт – име на фирмата, адрес, телефон, имейл, работно време.
Раздел с условия за ползване на магазина съобразени с предвидените законови рамки и особеностите на вашата дейност. Тук можете да добавите препратки към тарифи на куриер, уеб сайтове с актуални закони и всяка друга информация касаеща обслужването на потребителите.

Подгответе допълнителни раздели с:

Полезна информация – например „Съвети“ за избор на продукт, употреба, за какво трябва да се внимава и т.н.
Сертификати и важни документи свързани с качеството на вашите стоки
Обратна връзка – отзиви, списък с важни клиенти или друга информация

Втора стъпка – създаване на „Продуктово меню“

Всеки бизнес има своите особености и е добре да обмислите как да структурирате продуктите така, че да са лесни за откриване, удобни за разглеждане и закупуване. Ако продуктите ви са много на брой е важно да бъдат разпределени на 2 до 3 нива в продуктовото меню.

Съставете списък с основните продуктови категории – той ще служи за озаглавяване на основните раздели в продуктовото меню.
От гледна точка на търсенето в Google е необходимо да добавите релевантни (съответстващи) думи и фрази в менютата и описанията на вашите продукти. За да се информирате кои думи са най-често употребявани използвайте тези полезни инструменти:

От събраните данни ще можете да се ориентирате кои са най-употребяваните думи за търсене в Google и ще можете да структурирате продуктовите си категории според търсенето. Имайте предвид, че търсенето е само един от факторите за избор на заглавия и подредба в менюто. Броят на продуктите и тяхното описание са от голямо значение.

Пример:
Ако търгувате с детски играчки е добре да обмислите дали техния общ брой е достатъчно голям за да се разпределят в няколко подраздела или да се поставят в един общ раздел с различни филтри. Няма голям смисъл да създавате отделни раздели само за няколко продукта – рискувате да заприлича на празен рафт в запустял магазин. Ето една примерна структура за разпределние в магазин за играчки:
 

Първо ниво „ИГРАЧКИ“ – Основен раздел в продуктово меню т.е. така ще бъде озаглавен бутона в продуктовото ви меню.

Второ ниво „Дървени играчки“ – подраздел на второ ниво се визуализира, като падащо подменю с допълнителни подменюта.
Второ ниво “Плюшени играчки“- подраздел на второ ниво

Първо ниво „АКСЕСОАРИ ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА“ – Основен раздел в продуктовото меню
Първо ниво „ДЕТСКИ И БЕБЕШКИ МЕБЕЛИ“ – Основен раздел в продуктовото меню
Първо ниво „ДЕТСКИ ДРЕХИ“ – Основен раздел в продуктовото меню

 

Трета стъпка „Филтри“

За да улесните потребителите съставете списък с филтри за всяка основна продуктова категория. Филтрите са два типа – по подразбиране и според продукта. По подразбиране са филтри, които са еднакви във всички продуктови раздели и се добавят автоматично. Важно е да обмислите продуктовите филтри предварително – преди да качите отделните продукти. 

Пример за филтри по подразбиране:

Цена
Марка
Азбучен ред

Пример за филтри в раздел „ДРЕХИ“. Филтрите според характеристиките на продуктите засягат техните характеристики и предназначение.
Филтри за размер:

Размер S
Размер M
Размер L
Размер XL

Филтри за сезон:

Пролет – Лято
Есен – Зима

Филтри за цвят:

Бял
Черен
Червен
Зелен
Син

Филтри за десен:

Филтри за материя:

Памук
Вълна
Полиестер

Стъпка 4 „Марки“
Съставете списък с всички марки, които предлагате за да бъдат активни, като филтри по подразбиране. Сортирането по брандове е изключително важно особено при продажбите на популярни марки. Много от марките се рекламират офлайн и е разумно да подгответе лого, име и кратко описание за всяка марка.

Стъпка 5 „Продукти“
Това е най-обемистата и най-трудоемката част от създаването на съдържание за онлайн магазин. Обърнете специално внимание на стоките, защото в голяма степен успехът в оналайн продаждбите зависи от това как са подредени и как са оформени описанията на вашите продукти. Съветваме ви да гледате на това начинание, като на дългосрочна инвестиция, която с времето ще ви осигури добра възвращаемост. За целта е необходимо предварително да подготвите всички материали.
Разпределете информацията. За да ви бъде по-удобно при събирането на материалите се придържайте към списъка с основните продуктови раздели. Създайте отделни папки и ги озаглавете в съответствие с имената на разделите за да разпределите материалите максимално точно. Със сигурност има и други начини за подреждане на информацията – принципа е един и същ – разпределение на данни в ясна структура. Тествайте и открийте най-удобния метод за вас.

 

Важно:
При създаването на описателните текстове не забравяйте, че „copy/paste“ няма да помогне за постигането на по-високи продажби. На всеки е ясно, че техническите характеристики на продуктите са еднакви при всеки търговец, но ценното за потребителя е вашето професионално мнение и допълнителните ползи, които предлагате. Няколко смислени изречения за качествата на продукта и неговите приложения са напълно достатъчни за да информирате клиента, а ползите, които предлагате ще го насърчат към покупка именно от вашия магазин. 

Подгответе списък с всички продукти и техните детайли:

наименование – изпишете името, марката, модела на продукта (до 80 символа с интервалите)
описателен текст – качества, начин на употреба, за какво/кого е подходящ, ползи (мин. 100 думи)
технически характеристики  – максимално подробно
снимки – желатено поне 3 броя
видео (ако има възможност) – рекламни клипове, демонстрации, презентации
номер на артикул/каталожен номер
тегло
наличност
цена

​Завършвайте описателните текстове с насърчаване към действие (call to action): „обадете се на, наберете, свържете се с, посетете, вижте, не пропускайте, попитайте, възползвайте се“ и т.н. Вмъквайте хипервръзки към други раздели на магазина или към страници с полезни материали свързани с продукта.

Снимките са особено важни при интернет търговията. Постарайте се снимките да са с еднакъв фон още при заснемането. Озаглавете ги с марка, модел или име на раздела, за който са предназначени заедно с каталожния им номер. Така ще са лесно откриваеми и ще работите с тях много по-бързо. Добавете своето лого и url адрес.

Как да измерваме обема на текстовете в съдържанието?
За да придобиете ясна представа за броя символи и броя думи можете да използвате инструмента Word Count на Microsoft Word, в раздел Review. Ако този инструмент не ви допада в интернет се намират различни, безплатни онлайн броячи.

Това бяха 5-те основни стъпки при създаването на съдържание за онлайн магазин. Ако следвате стъпките ще успеете сравнително лесно и бързо да подготвите своите материали и да ги направите удобни за качване. При магазини с голям брой продукти тази работа се разпределя между няколко души, като всеки един от тях е отговорен за управлението на отделен раздел. По тази причина е важно да се създаде модел на работа за да се получи максимално добър синхрон между всички участници в онлайн търговията – технология и хора.

Автор: Христо Митков