Британският премиер посети Елхово и българо-турската граница

3
Добави коментар
yApple

Ден по-рано Дейвид Камерън и Бойко Борисов обсъдиха в София сигурността на външните граници на ЕС и миграционния натиск, а вечерта гледаха изпълнения на нестинари в битово заведение

С посещение на българо-турската граница продължава днес официалната визита на британския премиер Дейвид Камерън у нас. При изключителни мерки за сигурност той и домакинът му Бойко Борисов бяха посрещнати на бургаското летище рано тази сутрин.

След кратка церемония двамата се качиха на хеликоптер, за да разгледат от въздуха българо-турската граница, а по-късно са направили обход на част от преградното съоръжение в района на ГКПП-Лесово.

След това се отбиха и в граничната полицейска дирекция в Елхово, където се запознаха със системата за видеонаблюдение и охрана. Гостът е останал впечатлен от съоръжението, както и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти, посочват от правителствената пресслужба.

При пристигането си вчера Дейвид Камерън беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, с когото обсъдиха на „Дондуков“ 1 сигурността на външните граници на ЕС и миграционния натиск, информира БНР.

Ще укрепим капацитета на ЕС за връщане на незаконни имигранти, увери гостът и поясни: „Говорихме и за терористичната заплаха, пред която са изправени страните ни. Смятаме, че трябва по-силно сътрудничество в рамките на ЕС, при обмена на информация за списъците с пътници и при незаконната търговия с оръжие.“

Борисов, от своя страна, очаква подкрепа от Обединеното кралство в областта на кохезионната политика: „България се справя много добре с шенгенската граница, бюджетният дефицит като финансово дисциплинирана държава. Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика и инфраструктурните ни обекти.“

Двамата правителствени ръководители разговаряха в Министерския съвет около час.

Камерън похвали страната ни за увеличения бюджет за отбрана – договореност, която страните членки на НАТО постигнаха на среща в Уелс миналата година. Двамата премиери отчетоха и добри икономически връзки между двете страни. Обсъдени са били също предложенията на Лондон за реформи в ЕС.

Важно е Великобритания да е по-конкурентен източник на заетост и ръст, подчерта Камерън и изрази желание страната му да остане в реформирания ЕС:

„Това е първото посещение на действащ британски премиер от 16 години насам. Взаимоотношенията между двете държави имат значение, както за нашата сигурност, така и за нашето благоденствие. Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник на НАТО и повишихте бюджета си за отбрана, също и сътрудничество по проблеми като контрабандата. Нашите въоръжени сили се обучават заедно, участваме в международни учения, търговските ни взаимоотношения са се увеличили с 9% от миналата година.“

Дейвид Камерън се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който отправи официална покана към кралица Елизабет Втора да посети България.

В хода на разговора им на „Дондуков“ 2 държавният глава подчертал, че: „Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“. Според президента това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.

След това двамата се отправиха към „София Тех парк“, за да разгледат експозицията Great Innovation Exchange, която е част от инициатива на британския министър-председател за увеличаване конкурентоспособността на Европа.

По-късно гостът вечеряха с Борисов и екипа си в ресторант в битов стил, където опита традиционна българска кухня и за първи път гледа изпълнения на нестинари, като дори се снима за спомен с тях.

Британският премиер посещава България часове след като авиацията на страната му нанесе първите си удари срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия. Преди това британският парламент одобри включването на Лондон в бойни действия срещу ИД.

Подсилени полицейски екипи снощи бяха разположени в центъра около Министерския съвет, президентството, по „Цариградско шосе“ и бул. „Брюксел“ в столицата.

Източник: БНР; President.bg