Масово реабилитилане

3
Добави коментар
yApple

Доскоро пренебрегвана и заклеймявана като вредна, днес свинската мас е задължителна за всеки привърженик на модата в храната.
Тя намира приложение в приготвянето на всякаква морска храна, намазана върху филийки

Доскоро пренебрегвана и заклеймявана като вредна, днес свинската мас е задължителна за всеки привърженик на модата в храната.

Тя намира приложение в приготвянето на всякаква морска храна, намазана върху филийки или пица или в приготвянето на пържени картофки.

Готвачите винаги са обичали маста заради аромата и многостранните й приложения, сладкарите знаят, че придава хрупкавост и ронливост на тестото. Филията с мас и захар е редовна закуска за първите следвоенни поколения, но постепенно тя се сдобива с лоша слава на калорична и запушваща кръвоносните съдове мазнина.

Какво се е променило, та свинската мас в момента се радва на растяща популярност, пита се Сю Куин в една от блог рубриките на Гардиан.

От една страна се налага едно по-етично отношение „от носа до опашката“ – т.е. тенденция да се използва цялото животно, убито за човешка консумация. Но също така се е променило и и вждането за животинските мазнини. Все повече съвременни изследвания оспорват възприетото убеждение, че животинските мазнини повишават риска от инфаркт и сърдечни болести. Има и автори, които твърдят, че умерената консумация на свинска мас дори е полезна.

„Обожавам свиннската мас, особено най-фината lardo di colonnata, (добита от тоскански прасета). Използваме я в приготвянето на месо, нарязана на фини парчета заменя оризовата хартия при приготвянето на  зеленчуци, а също при готвене на скалопини“, открито заявява собственичка на известен лондонски ресторант.

Колкото до представянето пред клиентите, ключът е в доброто италианско произношение на lardo di colonnata, което придава елемент на неустоимост.

При необходимост могат да се използват и други наименования като свинско масло, прошуто бианко, лардо или сало.