Джиповете са ни скъпи :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: МЗХ / Десислава Танева и зам.-министър Георги Костов

Четири от шестте държавни предприятия, които управляват горските стопанства, планират да се обзаведат с безсмислено луксозни джипове през привидно прозрачна процедура – обществена поръчка, пише webcafe.bg.

 

Всяка от поръчките прави впечатление с изключително подробното описание на минималните технически изисквания към доставчика – между 40 и 42 отделни точки.

 

Всяка от поръчките е на приблизително една и съща предварителна стойност – 160-165 000 лева, която с включено ДДС доближава до 200 000 лева на автомобил.

 

При три от тях процедурата е приключила в рамките на месец и половина.

 

Единственият участник – и разбира се, единствен победител – се оказва фирма „Кале Ауто“ ООД, собственост на сливенските бизнесмени Христо Трънчев и Калоян Ганев.

 

Калоян Ганев е бивш общински съветник на БСП в община Сливен през 2007-2008 г. По ирония – в същия период е политически опонент на днешния земеделски министър Десислава Танева, принципал на държавните горски стопанства.

 

Самата Десислава Танева обяви, че няма намерения да спре поръчката и оправда разхода с думите: „Джиповете са за скъп ловен туризъм“.

 

Джиповете са ни скъпи

 

Четирите държавни преприятия в Сливен, Смолян, Благоевград и Габрово са пуснати обществените поръчки за покупка на четири отделни неупотребявани високопроходими автомобили 4х4 между 26 май и 9 ноември 2015 г.

 

Всяка от поръчките е обявена на стойност 165 000 лева без ДДС (с изключение на Габрово – 160 000 без ДДС), а критерият за възлагане е един и същ – най-ниска цена.

 

Техническите спецификации на поръчките от Смолян и Сливен са абсолютно еднакви и включват цели 42 минимални изисквания – от колесната формула до цвета (!) на автомобила – черен металик.

 

В изискванията има задължение двигателят да бъде осемцилиндров, бензинов, до 5900 см3 и до 390 конски сили, с минимална 6-степенна трансмисия и минимум 7 места.

 

Посочен е и доста голям минимален обем на резервоара (над 95 литра), както и конкретни размери на междуосието (минимум 3000 мм), общата дължина (макс. 5500 мм) и общата височина (2000 мм) на автомобила.

 

Има изисквания за автоматичен тризонов климатичен контрол, автоматично затъмняване и прибиране на страничните стъкла, волан с управление на аудио системата, телефон и бордови компютър, луксозно адаптивно окачване и криуз контрол, кожен салон с климатизирани седалки на предните места и др.

 

Бъдещите клиенти на услугата „луксозен ловен туризъм“ на МЗХ ще мога да ползват дори паркинг сензори с камери за обратно виждане и монитори за седящите на задните места, докато порят през родните горски стопанства.

 

Какъв е смисълът от подобни екстри, ако автомобилите ще се ползват за офроуд и лов – не е ясно.

 

Абсолютно същите спецификации, но за дизелов модел с по-ниски изисквания за обема на двигателя присъстват в условията на поръчките, пуснати от Държавните горски предприятия – Благоевград и Габрово.

 

Във всички документи от затворените поръчки (с изключение на Габрово, където процедурата все още не е приключила) се вижда, че има само участник и победител в търга – сливенската фирма „Кале Ауто“ ООД, която дава оферта от 165 хиляди лева за Сливен и Смолян и 160 000 лева за Благоевград.

 

Дружеството е оторизиран търговец на Toyota в Сливен, чиито Land Cruiser е един от малкото 8-цилиндрови SUV, предлагани на българския пазар.

 

Такъв е например BMW X5, който обаче не отговаря на условието за минимална дълбочина на газене от 650 мм – каквото е едно от 42-те изрични изисквания на обществената поръчка.

 

Базовата цена на един нов Land Cruiser 150 с бензинов 8-цилиндров двигател е 143 900 лева с ДДС – т.е. обществената поръчка от 198 000 лв. с ДДС на автомобил означава, че джиповете на началниците на държавните горски стопанства ще бъдат топ-изпълнение.

 

Land Cruiser е известен всъдеход, има имидж на кола, която минава отвсякъде, но винаги е бил по-скъп от съперниците си. Шефовете на лесничействата обаче са си поръчали екстри, типични за кола, която – едва ли не – няма да излиза от пътя.

 

Втората опция, предложена от „Кале Ауто“ в Благоевград (която може да се окаже и изборът на Габрово) е Toyota Sequoia – пълноразмерен SUV, който се произвежда и продава само на американския пазар заради големия си разход на гориво.

 

Именно поради високия разход, вредните емисии и слабото търсене на осемцилиндровия Land Cruiser, Toyota започна да изтегля този модел от Европа.

 

Повечето дилъри биха били принудени да продават останалите бройки от автомобила на по-ниска цена от каталожната.

 

Освен ако не си намерят щедри купувачи, готови да изпразнят складовете – в случая, държавните горски стопанства.

 

Дяволът е в детайлите

 

Компанията „Кале Ауто“ е част от бизнесгрупата за търговия с автомобили, автоуслуги и консумативи, оглавявана от 43-годишния Калоян Ганев от Сливен.

 

Той e eдноличен собственик на капитала на „Кале“ ЕООД и „К1 Имоти“ ЕООД, съдружник в още 9 компании и управител на 4 от тях.

 

Калоян Ганев е бивш кандидат за общински съветник от БСП в кампанията за местните избори през 2007 г., а през 2003 г. е участвал в листата на ВМРО за мандат в Общинския съвет на Сливен. Ганев прекарва само една година в ОбС-Сливен, като през есента на 2008 г. напуска съвета заради заетост с бизнес-ангажименти.

 

Той е член на Управителния съвет на „Асоциацията на вносителите на автомобилни гуми“ и заместник-председател на Управителния съвет на фондация „Пазители на българщината“.

 

Пет от компаниите, в които участва Калоян Ганев – Примотек ООД, Карио ООД, Кале ЕООД, Кале Ауто ООД и Спекта Ауто ООД, са бенефициенти по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

 

И петте компании са получили одобрение по пет отделни проекта за внедряване на ERP система за управление на бизнес процеси. Стойността на безвъзмездната финансова помощ от страна на европейските фондове и държавния бюджет възлиза на общо 785 694 лева. Всички проекти са одобрени едновременно през април 2012 г.