Най- добрите готвачи в света

1
Добави коментар
huligankata
huligankata

Феран Адриа с едни от най-големите си фенове – принц Фелипе и Летисия.

Те са богати, известни и сексапилни. Небцето им е по-чувствително от това на капризно дете, а когато не харесат нещо, не просто го връщат обратно в чинията. Те уволняват човека, дръзнал да им го предложи… но само ако са в настроение. Ако са истински ядосани, изпращат по него нож за обезкостяване. Защото за тях неустоимият вкус, фантастичният вид, ароматът и точната рецепта са издигнати в култ. Те са най-добрите готвачи в света!

Кой е Феран Адриа – Наричат го учителя в модерната кухня, макар той самия никога да не е стъпвал в готварско училище. Феран създава стил на готвене, довел гастрономията до ново ниво. Неговата кариера започва като 17-годишен през 1979 г. като момче за всичко в каталунски ресторант. Там обаче наред с миенето на чинии попива тайните на испанската кухня и после като войник става готвач на поделението. След уволнението Адриа намира случайно работа в ресторант „Ел були“, а 18 месеца по-късно става и негов главен готвач. Оттук започва шеметната кариера на Феран Адриа, като до името му стоят определенията: алхимик в храненето, каталунски авангардист, архитект на молекулярната кухня, създател на „кулинарната пяна“, диригент на концептуалната, високотехнологична и авторска рецепта.
Докато се вихри в „Ел були“, ресторантът печели три звезди „Мишлен“ и четири поредни години носи титлата „най- добър ресторант“, издигайки Адриа до „най-добър готвач в света“. През 2011 г. Феран взема трудното решение да затвори ресторанта, за да се отдаде на други вълнуващи занимания, отново свързани с готвенето като изкуство. Той пише книги, обикаля света, изнасяйки кулинарни лекции, и дори открива авторска изложба в Ню Йорк със заглавие „Феран Адриа: Бележки по творчеството“. В нея готвачът показа схеми на своите порции, нахвърляни с молив, снимки на прочути менюта от „Ел Були“, пластилинови макети на ястия и списъци с продукти и хранителни комбинации. На своите лекции Адриа демонстрира как може да направи вкусна пяна от гъби, от цвекло и дори от месо; как може да превърне бадемите в сирене или аспержите в хляб. За неговите курсове местата са заети с година напред, защото посетителите знаят водещото мото: за добрата кухня трябва да се говори, без да има тайни!
С привилегията да бъде чирак при Адриа, както и водещ на „Най-добрите готвачи“,

Един от най-красивите символи на кулинарията, шеф Кейти Бътън.

излъчвано по 24 kitchen, е младата американска кулинарка Кейти Бътън. Бътън е живото доказателство, че въпреки изобилието от вкусове около себе си готвачите могат да бъдат с манекенски размери. Пък е и умница! След като се дипломира като магистър по биоинженерство и точно преди докторантура по невробиология тя се отклонява от пътя си, като започва работа в ресторант. Толкова се пали по кулинарията, че отива седем месеца като стажант в „Ел Були“, ресторантът на Феран Адриа. Три поредни години Бътън е полуфиналист в надпреварата за готвач – изгряваща звезда, а в момента пише първата си кулинарна творба, която трябва да излезе в началото на 2016 г. Книгата прави разходка из испанската кухня и дава предложения как да се пресъздадат и адаптират класическите испански ястия в домашни условия. В поредицата „Най-добрите готвачи“ Кейти споделя със зрителите привилегията да се срещне лице в лице с кулинарните гении. Тя влиза във всекидневието на готвачите, за да открие как мислят, работят и как се грижат за кухните на най-добрите ресторанти, а един от най-очакваните епизоди е този с хулигана на съвременното гурме Алекс Атала.

Алекс Атала обича да позира провокативно.

Казват, че бразилската кухня има два периода: преди и след Алекс Атала. На 18 години Алекс има проблеми с органите на реда, увлича се по пънка, изкарва парите си като диджей и отбелязва всяко лично преживяване с тематична татуировка по тялото. Но ако за някого може да се каже, че става готвач случайно, това е Атала. Като 19-годишен пройдоха пътува из Европа и само за да се удължи визата му, се записва на курс по готварство в Белгия. Там обаче среща голямата си любов – кухнята! Сега при Алекс не само вечерят най-популярните звезди на Южна Америка – той самият е звезда. С предизвикателното си поведение и навика си да показва среден пръст на всяка снимка, най-добрият готвач на Бразилия бързо става всеобщ любимец. Негова лична приятелка е Адриана Лима, а Жизел Бюндхен консултира с него храненето си след раждането на своите деца. Благодарение на Атала красавиците похапват вкусно и здравословно, като за благодарност му помагат да сбъдне голямата си мечта. Запознават го с добър фотограф, защото Алекс мечтае да се снима само по татуировки и залят със сметана. Фотосесията постига небивало любопитство и фенове от целия свят се стичат в ресторанта му „D.О.M.“ (абревиатура от „Господ е най-добър и най-велик“), за да видят кой е този бунтар до печката. Ресторантът на Атала се отличава с

Адриана Лима и Алекс Атала асистират при жребия на ФИФА през 2012 г.

вкусове от вековната бразилска кухня и с аромата на джунглата. Алекс решава да не прави меню със скъпи, вносни подправки, а да се обърне към традиционния вкус на родината си. На шега готвачът нарича Амазония своя килер и е едно от популярните лица, борещи се за опазване на нейната екосистема.
Наред с подобни гурме индивидуалисти сред най-добрите готвачи на Земята се вписва и една „вкусна“ фамилия. Те са братята Джоан, Жозеп и Джорди Рока, превърнали семейния си ресторант в един от най-добрите в света. Кулинарното им местенце се намира в предградията на Жирона, недалеч от Барселона, и винаги е пълно с отбрани клиенти. Джоан е специалист в така нареченото готвене с вакуум, Жозеп е сомелиер, услугите, на когото ползва испанското кралско семейство, а Джорди е „сладкият“ в групата. Той стана световноизвестен със сладкишите си от серията „парфюми“. След благословията на най-известните дизайнерски къщи Рока създадоха за менюто си захарни изкушения с имената на: „Каролина Херера“, „Дона Карън“ или „Гучи“. Преди клиентът да ги поръча на масата, се поднасят тестери с аромат на оригиналите и веднага след това самият сладкиш. Ароматът му съвпада изцяло с това на парфюма, а опиталите го твърдят, че вкусът е в пъти по-добър от уханието.
За да сме докрай честни, в списъка на най-добрите готвачи влизат и още от днешните влиятелни, известни и уважавани майстори на ястията. Някои от имената са: Андони Адуриз, Майкъл Брас, Гастон Акурио, Масимо Ботура, Грант Ачатз, Майкъл Герард, Даниел Хъм, Хосе Андрес и Хуан Мари Арзак – всички теса централни фигури на готварската революция, която разтресе света… И очаквайте още за тях в ХУЛИГАНКАТА.

„Ние никога не сме се стремели към звезди (Мишлен). Стремим се към щастие“ – казват братята Рока.