Какво се прави при един липсващ зъб?

9
Добави коментар
zivvo
zivvo

Липсата на един зъб може да се възстанови чрез протетично лечение. Рутинният метод в тези случаи е да се направи мост между двата съседни зъба на липсващия. За целта се налага изпиляване на тези два зъба, върху които ляга изградената мостова конструкция. Когато тези зъби са с проведено кореново лечение (след необратимо увреждане на зъбната пулпа), този метод е много подходящ, защото така се укрепват зъбите, които са с доста разрушена твърда структура и винаги крият риск от фрактуриране.

Когато обаче съседните зъби са здрави, дори понякога може да нямат и кариес, изпиляването им за мост е драматично. Тъй като доскоро мостовото възстановяване беше единствена възможност, имаше два варианта – или зъбите да се изпилят и да се оставят живи под моста, или да се проведе кореново лечение и тогава да се включат.

Днес съществуват и други възможности за възстановяване на дефект от един липсващ зъб. Ако съседните зъби са здрави и пациентът е млад, подходящо е да се използва имплант за възстановяване. Така съседните зъби се запазват и се избягват всички описани рискове.