Северна Корея създала своя водородна бомба | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун се похвали, че страната вече разполага с водородна бомба – най-мощното ядрено оръжие – съобщава официалната информационна агенция KCNA.

Ким Чен Ун съобщил новината тържествено по време на официално посещение на Революционното място Пончон, където е създадена първата оръжейна фабрика на Северна Корея от Ким Ир Сен. Той разказа спомен за дядо си, който при посещението си в Пончон стрелял символично към враговете на Северна Корея – САЩ.

„Това историческо събитие по-късно превърна Северна Корея най-напред в мощна ядрена държава, която е готова да взриви както атомни, така и водородни, за да защити своя суверенитет и достойнство. Ако ние се борим със същия боен дух, с който нашите оръжейници създават първите картечници след освобождението, ние ще бъдем една могъща страна, която нито един враг не може да си позволи да провокира“ – казал Ким чен Ун.

Ким Чен Ун по време на посещението си в оръжейната фабрика в Пончон

––––––––––––––––––

Въпреки твърденията на севернокорейския лидер, много експерти в чужбина се съмняват, че Северна Корея може да разполага с водородна бомба. Причината е, че за създаването на този тип бомба се изисква много по-високо ниво на технологично развитие и тестове. При нея термоядреният синтез изисква наличие на изключително количество енергия, поради което водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба. Задействането на устройството протича на два етапа – първо се взривява детонаторът – атомната бомба – който отделя достатъчно енергия, за да започне неконтролируема синтезна реакция, която предизвиква същинската експлозия.

Тоталитарната азиатска държава провежда много интензивни ядрени тестове от 2006 г. насам, но според разузнавателни данни това са били изпитания за много по-малки атомни заряди – горе-долу от мощността на бомбата над Хирошима. Северна Корея има потенциал да увеличи ядрените си бойни глави от 16 сега на 100 до пет години, но те всичките са базирани не на ядрен синтез, а на ядрен разпад.

“Известно е, че Северна Корея работи усилено върху създаването и на водородна бомба, но все още няма конкретни доказателства това да се е случило“ – коментира анонимен представител на южнокорейското разузнаване пред в. Korea Herald з Сеул- „Не вярваме, че Северна Корея, след като все още има трудности при производството на ядрени бойни глави, има потенциал и е достигнала до такова технологично ниво, че да създаде и водородна бомба“.

Според най-нови шпионски сателитни снимки на един от ракетните полигони на Северна Корея там са били извършени значителни промени и подобрения, които ще позволят на страната следващата година да проведе изпитания на балистична ракета. Пхенян твърди, че целта е да бъде изстреляна ракета за извеждане в орбита на телекомуникационен спътник, но южнокорейски и американски разузнавателни източници смятат, че площадката е подготвена за изстрелване на балистични ракети.