В очакване на Давутоглу

1
Добави коментар
Fakti
Fakti

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз.

Това ще е втората среща между двамата политици в рамките на месец. Борисов летя в средата на ноември до Истанбул, за да вземе участие във форума „Миграция и развитие”.

След България, турският премиер ще посети и Брюксел,

където на 17-и декември се очаква представители на ЕС да отворят глава 17 – икономика и парична политика, от преговорите по присъединяване на Турция към Общността.

В края на ноември Евросъюза и Турция постигна споразумение, вследствие на което на южната ни съседка ще бъдат отпуснати 3 млрд. евро, за да се справи с приема на сирийските бежанци.

Миналата седмица представители на сирийската опозиция се договориха на среща в Рияд за започването на мирни преговори с режима на президента Башар Асад. Тяхната цел е договаряне на край на продължилата над 4 години гражданска война в Сирия.

Турция настоява за оттеглянето на Асад като гаранция за мирния процес в страната. Неофициално се очаква на разговорите в София Давутоглу да сондира позицията на България по въпроса. Бъдещето на Асад е било засегнато и при визитата на британския премиер Дейвид Камерън. Лондон е на мнение, че сирийският президент може да участва в мирния процес преди да се оттегли. Дни след посещението си в България Дейвид Камерън получи подкрепа в парламента за нанасяне на въздушни удари по позиции на Ислямска държава в Сирия.

Вече е известно, че през януари ще започнат мирни преговори между режима на Башар Асад и представители на бунтовническите фракции. Анализатори очакват те да бъдат трудни и продължителни. Това може да засили бежанския поток към Европа.

Може да се очаква, че едно от направленията да е отново към България след като ЕС даде ясни сигнали, че е готов да засили своето присъствие в Егейско море, за да пресече мигрантския натиск през Гърция и Западните Балкани до Германия.

„Важно е обаче Европа да има здрави външни граници и тук,

в България, може да видите премиер и правителство, които са отдадени на тази цел“, посочи Дейвид Камерън при визита си в началото на декември месец у нас. Британският премиер не пропусна да отбележи, че българските власти имат да охраняват морски и сухоземни граници, и тук наистина може да се научи много – как нещата могат да се направят, ако са приоритетни.

„Така че ние трябва да ги подкрепяме за важната работа, която имат”, каза Дейвид Камерън пред българския премиер.

„Великобритания винаги се е грижела и винаги ще се грижи за собствените си граници, ние не сме част от шенгенската зона”, припомни обаче Дейвид Камерън. Той не пропусна да припомни, че е Необходим е по-тесен обмен на информация в борбата в тероризма. Трябва да разбием Ислямска държава в Ирак и Сирия, припомни от София британският политик.

Посещението на Дейвид Камерън е втората визита на премиер от Острова

у нас след тази на Тони Блеър през май 1999 – а година. Тогава Блеър идва на официално посещение в България по покана на президента Петър Стоянов. Визитата става в разгара на Косовската криза. При посещението си Блеър изразява подкрепа за членство на България в НАТО и Европейския съюз.

От своя страна България застава зад позициите на Запада и не отваря въздушното си пространство за преминаване на руски самолети с хуманитарна помощ.

Лондон не забравя жеста и Петър Стоянов посещава официално Острова по покана на Тони Блеър през юли 2001 – а г.

Визитата на Камерън ще се запомни както с посещението в механа и наблюдаване на нестинарски танц, така и с

полета на правителствения самолет с двамата премиери на борда

от София до Бургас, а оттам с хеликоптер до Елхово.

Бойко Борисов заведе британския си колега именно на граничните ни пунктове с Турция и за да се убеди Камерън сам, че нашата сухопътна граница с Турция е по-дълга от тази на Гърция с Турция. Дължината на бългро-турската сухопътна граница е 259 километра, докато на гръцко – турската сухопътна граница е 150 километра.

В същото време Атина и Анкара получават финансиране от Общността за опазване на външните си граници от бежанския поток, а България – не.

На една от последните Срещи на върха в Брюксел българският премиер показа на останалите държавни ръководители карта, за да им докаже, че нашата страна е подложена на не по-малък бежански натиск от Гърция.  

В рамките на две седмици в София приема двама ключови политици: Дейвид Камерън и Ахмет Давутоглу.

България отново има шанса да се превърне в ключов играч не само в преговорите на Турция с ЕС, но и в разрешаването на кризата в Близкия изток. Анкара се нуждае неин съсед да стане неин адвокат в преговорния процес. Гърция вече даде ясен сигнал, че не желае да бъде, остава България да се възползва от тази историческа възможност.

 

България