30 факта за новите „Междузвездни войни“

3
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Можете да гледате „Силата се пробужда“, дори ако нямате понятие от предишните шест филма, а мацките са по-страхотни и от принцесата едно време!

1. „Дисни“ са платили 4 млрд. долара, за да придобият пълни права върху Star Wars и залогът е наистина голям – както президентът им Боб Айгър предупредил режисьора Джей Джей Ейбрамс. Киностудията държала новият филм да бъде подарък за феновете и резултатът е не просто продължение, а и нещо като римейк.

Вероятно затова заглавието, с което бе популяризиран, не включва „Епизод VII“. Предварителните изчисления сочат, че приходите от билети, играчки и други сувенири ще им възвърнат инвестицията още със „Силата се пробужда“. Disney.bg/star-wars е българският минисайт за сагата.

Виж още: Как да запалим децата по „Междузвездни войни“

2. За жанрово кино филмът е изпипан във всяко отношение – но не сме очаквали друго от Джей Джей Ейбрамс, който събра отлични отзиви и за възродения „Стар трек“. Тук са добавени не една-две щипки хумор, а цяла шепа, за което сме му признателни.

Зад Океана вече провъзгласиха „Силата се пробужда“ за триумф на феминизма, защото променя клишираните представи за героичната жена. А с жена начело на „Лукасфилм“ – опитната Катлийн Кенеди, пред сагата (и „Дисни“) лежи светло бъдеще.

Някои му предричат дори „Оскар“ (филмът от 1977-а имаше седем номинации!), но с първите рецензии този ентусиазъм вече понамаля – защото версия 2015 не предлага нищо революционно в развитието на киното.

Американците не препоръчват деца под 13 години да гледат „Силата се пробужда“ без родителски надзор, което е излишно притеснение – едно време нямахме нужда от това.

3. Принцеса Лея вече е генерал Органа. На 59 актрисата е единствената от старите лица на космическата сага, при които следите от пластичната интервенция са видими… Когато била ангажирана за ролята 30 години по-късно, Кари Фишър получила и ултиматум да свали над 15 кг от теглото си – които вече е започнала да си връща обратно, ако съдим по снимката й от премиерата.

Виж още: Любопитни факти за старата трилогия „Междузвездни войни“

За напълняването й обаче има здравословна причина – тя е диагностицирана с биполярно разстройство и трябва да контролира състоянието си с медикаменти, които дават този страничен ефект. Във филма актьорския си дебют прави дъщеря й Били Лурд, внучка на Деби Рейнолдс („Аз пея под дъжда“).

4. Най-големият Star Wars фен в актьорския състав е Гуендолин Кристи от сериала „Игра на тронове“. Когато разбрала за новия филм, актрисата, висока 1,91 м, започвала всеки имейл до агента си с репликата: „Искам да съм в „Междузвездни войни“… Накрая била взета за ролята на капитан Фазма, командир на щурмоваците – първата жена във военната йерархия на Тъмната страна.

Фактът, че лицето й е скрито зад шлем, изобщо не я притеснява – тя засенчи всички на световната премиера не само с ръста си, а и с роклята „Оскар де ла Рента“. Лично продуцентката Катлийн Кенеди обещава тя да има важна роля и в остатъка от най-новата трилогия.

5. Имперските щурмоваци са сред първите персонажи, които се появяват на екран в старите „Междузвездни войни“, но досега май не сме надничали под шлемовете им. Досега сме ги мислели за клонинги, подобно на армията от „Епизод II: Клонираните атакуват“, но сега се подхвърля идеята, че поне някои от тях са нещо като еничари, зомбирани да се подчиняват на Империята и наследниците й от Първия ред.

6. First Order би могло да се преведе и като „Първия орден“ (в смисъла на рицарски орден, каквито са и джедаите), но българският преводач Христо Христов е предпочел „Първия ред“. И паралелите с Ислямска държава наистина са основателни…

7. Люк Скайуокър ще има роля и в продължението на „Силата се пробужда“. Мистериозното му отсъствие от трейлърите се оказва напълно оправдано. Ще кажем само, че с тази брада прилича на младия Оби-Уан Кеноби (Юън Макгрегър), а когато е играл стария Оби-Уан Кеноби, сър Алек Гинес също е бил 63-годишен. Марк Хамил впрочем бил последният от тримата главни актьори в старата трилогия, който дал съгласието си да участва, като дори не подозирал, че го търсят за снимките на цял филм – мислел, че го викат за реклама или поредната среща с фенове.

8. Хан Соло е най-голямата звезда на филма – буквално. Единственият, влязъл в А-групата на холивудските актьори, той се откроява сред сравнително непопулярните имена. Харисън Форд обаче е на 73 и вероятно контузеният му глезен във втория ден на снимачната площадка е довела до по-значително объркване в графика на продукцията. А и инцидентът със самолета…

Актьорът обаче се проявява като герой, в тон с обещанието, което дал на режисьора. Когато Джей Джей го попитал как смята да заснеме сцените си, с цялото това тичане и екшън, отвърнал в свойствения си стил: „Ще го изиграя.“

9. Ейбрамс напомня, че е създал успешни сериали, като дава епизодични роли на двама от поддържащите актьори в тях: Грен Грънбърг („Фелисити“, „Наричана още…“) и Кен Люн („Изгубени“) – при това положителни. Грънбърг, който е познат и от „Герои“, е приятел на Джей Джей от детинство и режисьорът му дава роли във всичките си филми, понякога дори най-незначителни. Тук обаче не е съвсем така.

10. Домнал Глийсън като генерал Хъкс… напомня едновременно сенатор Палпатин, преди да се превърне в Императора, и Гранд Моф Таркин. А също и Адолф Хитлер, на чийто възход като фюрер на нацистка Германия създателят на сагата Джордж Лукас е базирал предисториите си (Епизод I-III). 

11. Анди Съркис, който се е специализирал да играе компютърно-генерирани персонажи като Ам-гъл, Кинг-Конг и Цезар от „Възходът на Планетата на маймуните“, отново влиза в подобна роля като върховния лидер Сноук.

12. Подобно на Алек Гинес като стария Бен Кеноби в „Епизод IV: Нова надежда“ (1977), тук също има носителка на „Оскар“ – Лупита Нионго, отличена за второстепенна роля в „12 години в робство“ (2013). Нейният персонаж Маз Каната е компютърно-генериран и истинското й лице остава скрито.

Актрисата, която иначе рекламира козметиката „Ланком“ и бе обявена за най-красивата жена в света за 2014 г., няма нищо против – дори е благодарна за възможността да се превъплъти в герой, чиито физически характеристики са различни от човешките… На световната премиера в Холивуд тя носеше кутюрна рокля Alexandre Vauthier, а следващата й роля също е задкадрова – вълчицата от „Книга за джунглата“.

13. БиБи Ейт обаче е истинската звезда на филма. Мъничкият дроид, който има сферично тяло и куполеста глава, напомня Арту-Диту (защото дизайнът му е по скици за стария филм), по-нисък е от него, но също толкова симпатичен. За неразбираемия му език допринася с гласа си актьорът Бил Хейдър, а задвижването му – подобно на учителя Йода в старата трилогия – се прави от кукловоди.

14. Чубака, който външно е оприличаван на губер, също е ветеран в поредицата. В костюма на уукито – комбинация от козина на як и мохер, съшита ръчно така, че да мърда с движенията на тялото, сякаш е истинска космена покривка, – влиза британецът Питър Мейхю. Неговият великански ръст, достигнал 226 см, е резултат не от гигантизъм, а от свръхфункция на хипофизната жлеза в детските му години. На 71, напоследък той също имаше здравословни проблеми, смени ставите и на двете колена, а на премиерата се подпираше с бастун.

15. Саймън Пег, когото Джей Джей снима в „Стар трек“, се появява и в „Силата се пробужда“, където влиза в ролята на „трол“ от пясъчната планета Джаку. Британският комик е и съсценарист на предстоящия „Стар трек: Отвъд“, където изпълнява за трети път ролята на Скоти.

Видео: Как щеше да изглежда „Пазителите на Галактиката“, ако режисьор беше Джей Джей Ейбрамс

16. 86-годишният Макс фон Сюдов се присъединява към „Силата се пробужда“ в епизодичната роля на Лор Сан Текка. Актьорът, родом от Швеция, е известен от класически филми на Ингмар Бергман, а след това играе в холивудски продукции „Заклинателят“, „Флаш Гордън“ и „Конан Варварина“. Напоследък е участвал в „Робин Худ“ (2010), сериалите „Тюдорите“ и „Игра на тронове“, а също така в снимания у нас „Версенжеторикс“ (2001).

17. Малкият Уоруик Дейвис, който участва в „Завръщането на джедаите“, се появява отново, но в друга роля. Във филма от 1983-та той беше още дете и влезе в костюма на еуок, а днес е едва на 45.

18. Това е първият филм, в който Джей Джей Ейбрамс не работи с композитора Майкъл Джакино, тъй като музиката на „Междузвездни войни“ е запазена марка на Джон Уилямс.

83-годишният ветеран е най-номинираният за „Оскар“ съвременен кинаджия – цели 49 пъти. (Само Уолт Дисни е с повече – 59). Държи и рекорда с най-много номинации при филмовата музика – 44. Печелил е статуетката пет пъти, три от тях с филми на Стивън Спилбърг („Извънземното“, „Челюсти“ и „Списъкът на Шиндлер“), а също така с „Цигулар на покрива“ на Норман Джуисън и за първите „Междузвездни войни“, 1977 г.

Виж още: „Star Wars: Концертът“ в София догодина

19. Освен тримата главни актьори, уукито и двата дроида, още двама от оригиналните „Междузвездни войни“ се завръщат в „Силата се пробужда“: Тим Роуз в ролята на адмирал Акбар и Майк Куин (Ниен Нънб). Персонажите им не са от вида Хомо сапиенс.

20. Абу Даби, Исландия и Ирландия осигуряват най-мащабните пейзажи във филма, някои от които стават арена на зрелищни преследвания и битки.

21. Духът на „Междузвездни войни“ е жив, тъй като вместо съвременните методи – снимки на зелен екран и компютърно-генерирани декори, – режисьорът държи на автентичните декори и реквизит, характерни и за старата трилогия, подобно на Джордж Милър в „Лудият Макс: Пътят на яростта“ и Алехандро Гонзалес Иняриту в „Завръщането“. Обратното се сочеше сред основните слабости на епизодите от предисторията, които размиваха границите между игрално кино и компютърна анимация.

Виж още: Защо Джордж Лукас не е влизал в интернет от 15 години

22. Адам Драйвър, който е в ролята на новия Дарт Вейдър – Кайло Рен, не е единственият, размахващ светлинен меч. Дуелът му с Рей е най-любимата сцена на Харисън Форд от целия филм. (Упс!)

23. Непознатата досега Дейзи Ридли е запазила английския си акцент в ролята на Рей, вехтошарката от пясъчната планета Джаку, която е основният персонаж в „Силата се пробужда“. За миналото й ще научаваме подробности и в следващите филми. Актрисата си спомня колко се разстроила, когато режисьорът Ейбрамс определил играта й като „дървена“ – но определено си е взела бележка. Щеше ни се и Джордж Лукас да беше така откровен с колегите й навремето…

На световната премиера в Холивуд тя носеше бяла рокля Chloé с гол гръб и предизвика сравнения с Кийра Найтли.

24. Сценарият, по който беше нает да работи Майкъл Арндт („Мис Слънчице“), в крайна сметка е дело на самия режисьор и Лорънс Каздън, създал предишния Епизод VI – „Завръщането на джедаите“, а също така „Похитители на изчезналия кивот“ и… „Бодигард“ с Уитни Хюстън. Освен това е написал „Империята отвръща на удара“ (1980), който се смята за най-добрия филм от сагата, а сега, заедно със сина си Джо Каздън, създава предисторията на Хан Соло.

25. Джей Джей Ейбрамс е работил с Харисън Форд още в „Относно Хенри“ (1991), режисиран от Майк Никълс. Тогава младият Джефри Джейкъб все още бил само сценарист.

26. Оскар Айзък, който играе пилота Поу Дамерън, нашумя в „Истинският Люин Дейвис“, а следващата му суперпродукция е „X-Men: Апокалипсис“, където влиза в ролята на злодея от заглавието, известен още като Ен Сабах Нур. Тази година той участва и в „Ex Machina: Бог от машината“, който вече събира първите си награди, а е номиниран за „Златен глобус“ с минисериала на HBO „Дръзки“ / Show Me a Hero. Напоследък го гледаме и в реклама на известна марка уиски.

27. Джон Бойега, комуто е поверена главната мъжка роля – на ексщурмовака Фин, е роден в семейството на нигерийски емигранти в Лондон преди 23 години. Баща му е свещеник и искал синът му да тръгне по същия път, но още в детска възраст го поканили да учи в школо за талантливи деца, като му дали и стипендия. В театъра е играл Отело, филмът, с който става известен, е култовата фантастична комедия Attack the Block (2011), а следващата му роля също е във фантастика – по „Кръгът“ от Дейв Егърс, редом с Том Ханкс, Ема Уотсън, Патън Осуалт и Карън Гилън.

Фактът, че толкова важен персонаж е от неговата раса, трасира пътя и за чернокож Джеймс Бонд. По червения килим преди премиерата на „Силата се пробужда“ в Холивуд Бойега носеше черна ръкавица на дясната си ръка и обясни този жест като почит към Люк Скайуокър, който носи същата ръкавица в „Завръщането на джедаите“.

28. Въпросът на Джордж Лукас към приемника му: „Какво се случва с внуците на Дарт Вейдър?“ намира само частичен отговор в „Силата се пробужда“. В книгите Хан Соло и Лея имат три деца: първородният Анакин и близнаците Джейна и Джейсън, които впоследствие влизат в конфликт. Брат и сестра, които се сражават един до друг със светлинни мечове, имаше в една скорошна реклама на батерии…

Лукас впрочем беше на премиерата, където седеше до Спилбърг и получи овации, придружени със ставане на крака.

Все още остават и много въпроси, които ще получат отговори едва през 2017 г. Тогава се очаква Епизод VIII с режисьор и сценарист Райън Джонсън („Looper: Убиец във времето“, „Тарикатите Блум“).

29. Завръща се и „Хилядолетният сокол“. Товарният кораб на Хан Соло, оприличаван някога на хамбургер и сапунерка, отново влиза в престрелка с имперските TIE-изтребители.

30. Това го допишете вие – като споделите своя коментар и личните си впечатления от най-очаквания филм на 2015 г., който е по кината на 3D и IMAX 3D от 18 декември, със субтитри или дублиран.

Снимки: „Форум филм България“ (Лукасфилм / Дисни) и Getty Images за „Дисни“